Vrije dagen opnemen rondom kerst en oud en nieuw gebeurt natuurlijk massaal. Iedereen wil tijd met hun familie besteden en wat extra dagen opnemen is dan ook erg populair. Natuurlijk kan niet iedereen vrij krijgen, want het bedrijf moet natuurlijk open blijven. Op kantoor moeten klanten te woord gestaan kunnen worden en bij retail en horeca moet voldoende bezetting zijn. Maar hoe plan je dit precies in en hoe wordt dit ook nog eerlijk opgepakt? Iedereen verdient immers een eerlijke kans.

Een eerlijke planning

Het is aan te raden om op tijd te beginnen met de planning voor de feestdagen. Zo heeft iedereen genoeg tijd om na te denken over eventuele vrije dagen en kun jij daarna aan de slag met het inplannen van de werknemers. Heb je een HR afdeling binnen jouw bedrijf? Dan kun je dit natuurlijk gemakkelijk regelen via HR, maar is dit niet het geval, zul je er zelf mee bezig moeten gaan. Maak bijvoorbeeld een overzicht die je een aantal maanden van tevoren opstuurt naar jouw werknemers, met daarin de twee weken rondom kerst. Laat ze zelf aangeven wanneer ze vrij willen. Geef ze bijvoorbeeld een deadline voor wanneer alle dagen ingediend moeten worden. 

Verwerk alle aanvragen

Zodra jij alle aanvragen binnen hebt van alle werknemers kun jij aan de slag met het maken van een planning. Zo kun je kijken welke werknemers wanneer vrij kunnen krijgen en wanneer ze moeten gaan werken. Probeer daar in zoveel mogelijk rekening te houden met de wensen van je werknemers, om de werknemerstevredenheid hoog te houden. Natuurlijk moet er ook nog gekeken worden naar het aantal vrije dagen die de werknemer nog over heeft. Er zit echter een maximum aan per jaar. Zodra jij je planning klaar hebt kun je dit met de werknemers delen. Deel dit op tijd, zodat iedereen weet wanneer ze op werk verwacht worden. Natuurlijk kan er nog steeds vrij gevraagd worden, maar de kans op goedkeuring wordt na de eerste deadline een stuk kleiner. Diegene die tussen kerst en oud en nieuw aan het werk zijn, verdienen natuurlijk wel een kleine presentje. Bekijk hier eens de mogelijkheden.