Dat er nog steeds sprake is van schaarste op de arbeidsmarkt zal voor veel bedrijven niet onbekend zijn. Ondanks dat er volgens Intelligence Group een stijging is van de arbeidsmarkt activiteit in Nederland (van 0,4% naar 11%) is de activiteit nog steeds erg laag. In 2021 was 55% van de vacatures moeilijk te vervullen. Niet alleen wordt het aantal openstaande vacatures groter, er zijn ook minder talenten met de juiste skills beschikbaar. Toch is het heus niet onmogelijk om in deze ‘War of Talent’ aan de juiste talenten voor jouw openstaande functies te komen. Het draait vooral om het handelen met de juiste aanpak. 

Aandachtspunten 

Om geschikte en talentvolle kandidaten te trekken zijn er een aantal hele belangrijke aandachtspunten te noemen die een groot verschil kunnen uitmaken bij het vinden en houden van goede talenten. Allereerst is het goed te benoemen dat enkel en alleen een vacature plaatsen op een vacature website, niet langer genoeg is om de juiste kandidaten binnen te slepen. Het aanbod is te groot en jouw vacature verdwijnt al gauw tussen duizenden anderen. Focus daarom op een goede employer branding en een uitstekende candidate journey. 

Employer branding
Naast dat je een sterk merk voor jouw product of dienst bouwt is het ook belangrijk om te denken aan hoe je van waarde bent voor je medewerkers. Intern beginnen is extern winnen zeggen ze toch altijd? Wanneer je zorgt dat jouw medewerkers met plezier naar hun werk gaan, waarde creëert en beloftes nakomt zul je zien dat huidige werknemers gelukkiger zijn en langer gebonden blijven aan jouw organisatie. Wanneer je het intern goed voor elkaar hebt kun je dit extern laten zien. Zo kun je een voorkeurspositie ontwikkelen bij kandidaten ten opzichte van andere werkgevers. 

Candidate journey
De candidate journey is de gehele reis die een kandidaat aflegt vanaf het moment dat hij of zij solliciteert. Het solliciteren zelf, het contact na de sollicitatie, de eerste gesprekken. Eigenlijk het hele proces tot en met de onboarding. Wanneer de kandidaat een fijne ervaring heeft met de organisatie zal hij of zij sneller de positie aannemen en gelukkig zijn in het werk. 

Ondersteuning
Uiteraard kun je jouw recruitmentproces ook uitbesteden aan een gespecialiseerd recruitment bureau. RPO staffing is een bureau die niet alleen gespecialiseerd is in het recruiten van nieuwe medewerkers maar ook in het optimaliseren van de candidate journey. Samen met jou werken ze aan een optimale candidate journey en zorgen ze voor een exponentiële groei op het gebied van naamsbekendheid en employer branding. Bijvoorbeeld door een gratis werkenbij-pagina te ontwerpen en online te zetten volledig in jouw huisstijl. Met de diverse specialismen die RPO staffing in het team heeft zijn de mogelijkheden enorm.