Heb jij ook behoefte aan meer rust in je leven? Heb je het gevoel dat je altijd maar aan staat en razen de gedachten continue door je hoofd? Wat is mindfulness is dan wellicht een vraag die je jezelf stelt. Het antwoord op deze vraag is heel eenvoudig. Vertaal je dit woord, dan heb je eigenlijk meteen de betekenis te pakken. Je gaat door het beoefenen van mindfulness bewuster in het leven staan. Je weet wat je doet. Er komt rust en er ontstaat een trager tempo. Maar hoe kun je dit dan toepassen in je eigen leven? Wat is mindfulness is makkelijk te beantwoorden, maar is de toepassing ook zo eenvoudig?

Denk er op diverse moment van de dag aan

Natuurlijk kun je niet van de ene op de andere dag helemaal zen door het leven gaan. Dat lukt niemand. Wil jij meer mindfulness in je dagelijkse leven, start dan rustig. Probeer op verschillende momenten door de dag heen bewust aanwezig te zijn in het moment. Zit je op je fiets en merk je dat je gedachten bij gisteren, bij morgen of bij volgende week zijn? Kom dan terug en voel hoe je handen het stuur vasthouden. Let op je voeten die ronddraaien. Voel de wind door je haren. Zo doe je ook met aandacht de was, het schoonmaken van de badkamer en het vervangen van de vuilniszak.

Neem je gedachten minder serieus

Wees je bewust van je gedachten. We denken vaak dat we zijn wat we denken. Dit is niet waar. Jij bent niet je gedachten. Je bewustzijn, dat is wat jij bent. Observeer regelmatig je eigen gedachten. Gaat het over iets uit het verleden of over de verre toekomst? Vaak is dat wel het geval. Ook krijg je soms tientallen keren achter elkaar dezelfde gedachten. Dit levert je niets op. Het kost je alleen maar energie. Observeer je gedachten en laat ze daarna weer los. Ze drijven verder zoals wolkjes in de lucht. Probeer je gedachten eens op die manier te bekijken. Dat scheelt je heel wat gepieker.

Beoefen yoga

Nu hoef je niet meteen een yogaschool op te zoeken, al kan dat natuurlijk wel. Ook online zijn er yoga oefeningen te vinden. Door yoga te beoefenen kom je meer in je lijf. Je verbindt jezelf met je ademhaling en met je lichaam. Het loslaten van je gedachten zal op die manier veel gemakkelijker gaan. Ook maak je endorfine aan.

Surf niet continue over internet

Als je om je heen kijkt, zie je vaak mensen op hun mobiel. Deze gewoonte is erin geslopen bij veel van ons. Wat is het nut? Wat is het doel? Word je er gelukkig van? Levert het energie op? Waarschijnlijk weet jij wel beter. Het is verleidelijk om op een leeg moment je mobiel erbij te pakken. Er is altijd wel iets te checken. Ontdek echter dat juist deze lege momenten op een dag ideaal zijn om mindfulness te beoefenen. Doe gewoon even niks. Staar naar een mooie foto. Bekijk de bloemen in je tuin. Geniet van je kinderen. Het kan helpen om afspraken te maken met jezelf. Kies vaste momenten waarop je je mail checkt en je appjes beantwoordt. Je zult zien dat dit heel veel rust oplevert in je leven.

Praat en denk niet negatief over jezelf

Ben jij er ook zo goed in? Jezelf veroordelen? Stop daarmee. Denk positief over jezelf. En natuurlijk ook over anderen. Je bent goed zoals je bent. Omarm jezelf met compassie en liefde.