Het is je vast niet ontgaan: veel mensen hebben tegenwoordig een smartwatch. Maar wat is een smartwatch eigenlijk? Het idee is dat jouw horloge direct verbonden is met je telefoon, waardoor je met een blik op je horloge niet meer alleen weet hoe laat het is, maar ook toegang hebt tot veel meer functies en apps van je telefoon. Klinkt handig, toch?

Wat kun je doen met een smartwatch?

Met een smartwatch kan je onwijs veel. Binnen de basisfuncties kan je bijvoorbeeld binnenkomende Whats Appjes lezen en hier een kort (geautomatiseerd) antwoord op versturen. Je kan er ook een telefoontje mee beantwoorden – er zit een ingebouwd microfoontje in! Ook kan je er muziek mee afspelen en zien welk nummer op Spotify je aan het luisteren bent.

Verder zijn er een heleboel handige sport- en gezondheidsapps die je kan installeren en linken aan je smartwatch. Tijdens het sporten wordt je hartslag gemeten, hoeveel calorieën je verbrand, via de ingebouwde GPS wordt de route bijgehouden en je kan zien wat de huidige én gemiddelde snelheid is, de afgelegde afstand en bijvoorbeeld ook de gemaakte hoogtemeters. Na afloop kan je vaak via de app op de telefoon de uitgebreidere samenvatting zien of de gemaakte vorderingen bijhouden.

Ook de slaapapps zijn populair en handig voor de smartwatch: als je die omhoudt tijdens het slapen, meten de ingebouwde sensoren hoeveel je beweegt, in welke slaapfase je je bevindt en kan er op deze manier bepaald worden hoe laat jouw alarm het beste af kan gaan.

Wat kun je doen met een smartwatch? Een hele hoop functies op je telefoon besturen!

Verschillende soorten smartwatches

Zoals bij alle moderne technische snufjes is er ook voor de smartwatch een markt ontstaan met (hele) ruime keuze uit modellen en functies. Zo zijn er ook smartwatches die alleen werken met een specifieke app op je telefoon om je sportieve activiteiten bij te houden, mocht je je liever alleen daar op focussen. Zo is er dus voor ieder wat wils en kan je jouw smartwatch aanpassen op je persoonlijke stijl – klassiek, stijlvol of liever wat sportiefs?

Dus, wat is een smartwatch? Het nieuwste snufje waarmee je (bijna) alle functies van je telefoon binnen handbereik hebt. Een nadeel kan zijn dat je nóg bereikbaarder bent en meer bezig bent met je telefoon. Of je dat wilt moet je natuurlijk voor jezelf beslissen.