Een coil is een klein onderdeeltje van de e-sigaret. Je kunt dit onderdeel in twee categorieën indelen: Een fabriekscoil (ook wel kant-en-klare coil genoemd) of een diy-coil. 

In beide gevallen bestaat het onderdeel uit een metalen spiraaltje.

Dit metalen spiraaltje wordt in de e-sigaret verwarmd door de stroom uit de batterij, en zorgt dan voor de verdamping van de vloeistof, ook wel e-liquid genoemd.

Wat is een fabriekscoil?

Dit is een coil waar je zelf helemaal niks meer aan hoeft te doen. Deze is kant-en-klaar en kun je in jouw e-sigaret plaatsen en gebruiken.

Wat is een diy-coil?

Hierbij wikkel je zelf het metalen spiraaltje en zorg je ervoor dat er katoen doorheen of omheen wordt gewikkeld. Met het zelf maken van een coil kun je dus ook zelf je Ohm waarde bepalen. Maar goed om te weten is dat je hier wel de nodige kennis voor moet hebben. Zo moet de Wet van Ohm je wel iets zeggen.

Wat is een Ohm waarde?

De Ohm waarde van een coil is de weerstand. Deze weerstand is de tegenwerking die de coil biedt aan de elektrische stroom die erdoorheen vloeit. Dus hoe lager de Ohm waarde, hoe minder de weerstand is. En hoe hoger de Ohm waarde, hoe hoger de weerstand.

Om het niet heel ingewikkeld te maken, kun je dit als leidraad houden:
Een coil met en hoge Ohm waarde, geeft minder damp af.

Een coil met een lage Ohm waarde, geeft meer damp af.

Voor een coil met een hoge Ohm waarde, heb je een minder krachtigere batterij nodig.

Voor een coil met een lager Ohm waarde, heb je een wat krachtigere batterij nodig.

Welke Ohm waarde moet ik pakken?

Ook dat is afhankelijk van allerlei factoren. Kan je e-sigaret het bijvoorbeeld aan? En welke vloeistof gebruik je, want niet alle coils zijn geschikt voor alle vloeistoffen en vice versa.

In gebruikservaring kun je wel het volgende aanhouden als leidraad:
Wanneer je een van mond-tot-long roker bent, kun je het beste gaan voor een Ohm waarde hoger dan 1.0 Ohm.

Wanneer je altijd direct over je longen rookt, kun je het beste gaan voor een Ohm waarde lager dan 1.0 Ohm.

Meer weten over coils?

Heb je nog vragen, of weet je nog niet zeker welke coils je moet gebruiken? Neem dan contact op met een fysieke of online winkel. Partijen zoals bijvoorbeeld Smokesmarter kunnen je waarschijnlijk alles vertellen over coils, de werking hiervan en welke het beste werkt met jouw e-sigaret en gewoontes.