Of je nu van sporten houdt of niet, een minder bekende sport uitproberen brengt vaak veel plezier met zich mee. Discgolf is een vrij onbekende sport die je met minimaal twee teams kunt spelen. Ideaal voor een feestje, bedrijfsuitje of gewoon een middagje plezier met vrienden! Maar wat is discgolf precies? Hoe speel je discgolf en waar kun je discgolf spelen? In dit artikel vertellen we je graag meer over deze spannende onbekende sport!

wat is discgolf

Wat is discgolf?

Wat discgolf precies is, zit eigenlijk al in de naam verborgen. Kort gezegd is discgolf een combinatie van golf en frisbeeën. Discgolf bestaat al sinds de jaren 70 van de vorige eeuw. De Amerikaan Ed Headrick bedacht het spel en is tevens de bedenker van de hedendaagse frisbee. Daarnaast ontwikkelde hij de baskets die bij discgolf worden gebruikt. Inmiddels wordt discgolf in 40 landen gespeeld, maar is het voor velen nog een vrij onbekende sport. Discgolf is geschikt voor alle leeftijden en een toegankelijke sport voor iedereen die zich gemakkelijk kan bewegen en in staat is om een frisbee te gooien. De benodigdheden voor discgolf zijn (plastic) frisbees (ook wel discs genoemd), een aantal baskets met kettingen en een (gras)veld met veel ruimte.

hoe speel je discgolf

Hoe speel je discgolf?

Discgolf wordt gespeeld aan de hand van de spelregels die bij golf gelden. Op een veld worden verschillende baskets geplaatst die dienstdoen als ‘holes’. Deze baskets zijn gemaakt van hangende kettingen waardoor je goed kunt zien hoe de worp van een speler uitpakt. Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad bestaat een veld uit zo’n 9 tot 18 holes.

Vanaf een startpunt (ook wel ‘tee’ genoemd) dient de frisbee in de hole te worden geworpen. Raak je de hole niet in één keer? Dan dien je de disc te gooien vanaf het punt waar hij de vorige worp terecht is gekomen. Bij discgolf is het de bedoeling dat je de frisbee in zo min mogelijk worpen in de basket krijgt. Iedere hole is voorzien van een PAR, het maximum aantal worpen dat mag worden benut om de disc in de basket te werpen. Hoe minder worpen zijn toegestaan, hoe moeilijker het niveau van de hole. Gooi je onder het aantal PAR, dan verdien je pluspunten, wat in principe minpunten zijn. Heb je meer worpen nodig? Dan krijg je ‘strafpunten’. De speler met de minste punten (en dus de minste worpen) heeft gewonnen.

Discgolf speel je met minimaal twee teams tegen elkaar. Net als bij golf heeft iedere basket of hole een kenmerkende eigenschap of obstakel. Dit houdt discgolf spannend en dynamisch!

Waar kun je discgolf spelen?

Het fijne aan discgolf is dat je het in principe overal kunt spelen. Op een grasveldje is goed te doen, maar ook op tegels, beton en op bijvoorbeeld een houten ondergrond. Houd er wel rekening mee dat de plek groot genoeg is zodat er genoeg ruimte is om de frisbee te gooien en er plaats is voor verschillende baskets. Over het algemeen wordt discgolf meestal in een park gespeeld waar je verschillende hindernissen (bomen en struiken) dient te ontwijken. Nederland beschikt over een aantal banen waar je gratis discgolf kunt spelen. Met behulp van de app Udisc kun je precies zien waar deze banen zich bevinden. Discgolf speel je onder meer in Amsterdam, Arnhem, Groningen, Nieuwegein, Rotterdam, Tilburg en Zoetermeer.