Een van de meest voorkomende vragen die er gesteld wordt  voordat mensen deelnemen aan een wandeltocht, is of het oké is om in sportschoenen of sneakers te wandelen en of wandelschoenen echt nodig zijn. Over het algemeen wordt er aangeraden aan om goede (wandel) schoenen te dragen tijdens het wandelen in Schotland. Daarnaast is het, met alle wandelschoen merken in omloop, goed om te weten waar je op moet letten bij het aanschaffen van wandelschoenen. 

Elke wandeltocht en locatie zal verschillende factoren met zich meebrengen, maar de belangrijkste zullen altijd veiligheid en comfort zijn. Dus welk schoeisel heb je nodig om te wandelen in Schotland? In deze blog bekijken we de voordelen en waarom je waarschijnlijk beter af bent met een goede schoen op je hike in Schotland. 

Steun voor je enkels: mythe of realiteit?

Enkelsteun door de schoen: een vaak geciteerde uitdrukking die zelden wordt uitgelegd. Voorstanders van een goede wandelschoen zullen je vertellen dat het hebben van de extra enkelsteun van een goede schoen essentieel is tijdens het wandelen om het risico op een verstuikte enkel te verminderen bij het verplaatsen met een zware last. Daarom dragen soldaten bijvoorbeeld ook hoge laarzen. Bij sommige wandeltochten met een hogere moeilijkheidsgraad moet je langs schuine rotsen lopen. Voor dit soort situaties is het essentieel om te investeren in schoenen met een goede enkelsteun.

Een verstuiking treedt op wanneer je voet over de grenzen van de ligamenten en spieren wordt uitgerekt, waardoor een breuk of scheur ontstaat. Het gebeurt meestal als je uitglijdt of als je je voet overstrekt. Het enige waarvan is bewezen dat het de kans op een verstuiking verkleint, is een goede enkelsteun en flexibiliteit.

hiken schoenen schotland

Bescherming

Maar er is nog iets dat goede wandelschoenen voor je enkels doen dat gewone schoenen niet doen: bescherming tegen stoten. Op elk terrein met losse stenen stellen schoenen je enkelbot bloot aan letsel door een impact, of je nu per ongeluk met je enkel tegen een rots stoot, iemand tegen je aan loopt of je uitglijdt en ergens tegenaan stoot. In die situatie kan het hebben van een dik stuk materiaal over je enkel je zeker redden van een ongemakkelijke blauwe plek of erger. Wandelschoenen bieden misschien geen extra bescherming tegen verstuikingen, maar ze bieden wel fysieke bescherming voor een groter deel van je voet. Dat kan een groot verschil maken als je een lange dag op een berg doorbrengt.

Duurzaam voor ruig terrein

In de Schotse Hooglanden is het terrein behoorlijk ruig en ga je vaak van de paden af ​​en over ruige, oneffen en soms natte grond. Onderschat nooit hoe belangrijk het is om je voeten droog, warm en comfortabel te houden. Sommige wandeltochten duren een week, dus je moet ervoor zorgen dat je voeten goed beschermd zijn tegen de elementen en dat je schoenen je rechtop houden op gladde paden. Het Schotse weer staat bekend om het hebben van vier seizoenen op één dag, dus wees voorbereid met goede waterdichte schoenen en je zult nooit doorweekte voeten hebben.

Zelfs op de gemakkelijke trips kom je waarschijnlijk nat en rotsachtig terrein tegen in Schotland, dus goede enkelsteun en waterdichtheid zijn een must. Zorg dus dat je beschikt over goede wandelschoenen zodat je door modderig terrein kunt, het zal het allemaal waard zijn, we beloven het!