Posted in: Ons omgeving

Traditie “onze omgeving”

Het begint langzamerhand een gewoonte te worden, met prachtige foto’s uit onze omgeving en dit hebben aan de corona te danken. We durven bijna niet meer weg te gaan. Overal heeft men eigen regeltjes bedacht en hierdoor is het gewoon warboel geworden in Nederland. We weten dat dit nu eenmaal moet, maar had dit allemaal ook anders gekund? Er is ook een nieuw boetes beleid gekomen voor de mensen die het niet aan de regels houden. Dit is prima, maar we vragen ons af waar al dat geld/boetes naar toe gaat?! Komt dat weer terug? Maar goed, daar hoeven we ons zeker niet druk om te maken, aangezien we toch nergens naar toe gaan. Ons zomervakantie 2020 is ieder geval in het water gevallen. Voor veel mensen is dit aan de orde. Wel hebben we eind juni vakantie en dit zullen we natuurlijk wel gebruik maken met o.a. wandelingen in deze natuurlijke omgeving.

Deze blauwe reiger zag Jacqueline enkele dagen geleden aan de waterkant staan. Deze reiger is een bekende in onze omgeving. Hier zat hij op een vers visje te wachten. Deze foto werd vanuit ons balkon genomen.

We hebben hier heel veel verschillende vogels in onze omgeving. Deze ekster kwam hier net aanvliegen en belandde hier op het dak.

Even later kwamen veel meer eksters op het dak. Zoveel hadden we nog hier niet eerder gezien bij elkaar op een dak.

Blijkbaar hadden ze een spoed vergadering en waar zouden ze nou over gehad hebben? Zo leek het allemaal wel…

Maar dit was voor ons wel een opvallende gebeurtenis op het dak bij de buren aan de overkant. Ook deze foto’s werd toen vanuit ons balkon genomen.

De volgende ochtend rees de ochtendzon vanuit het oosten. Er was toen ook mistvelden. Deze waren toen vrij laag…

Langzamerhand werd de zon ook feller en deze scheen hier al achter de wolkendek.

Ferry is nog even terug gegaan naar dat mos plekje. Eerder hadden we al laten zien en hierover besproken. Hier aangekomen, viel Ferry op, dat dezelfde mos plekje anders uit zag. Hij is minder hoog geworden en is zelfs wat ingezakt en kleiner geworden. Dit komt waarschijnlijk door de droogte. We zien hier zelfs hier en daar de grasvelden minder groen worden en dit komt door al dat water te kort.

Maar er is nog genoeg groen te zien. We merken wel dat andere onkruid soorten sterker zijn en dat deze in de overvloed gaan beheersen. Hierdoor zien de Hollandse velden ook anders uit. Wat wilder en de kleuren dus ook. Ja, als dit allemaal zo door zet, dan kan dit allemaal straks heel anders gaan uit zien. En nu al in het vroeg zomer seizoen!

En toch is het hier genieten van al dat mooist. De droogte zal ongekend hard toe slaan. Dit weten we nu al bijna zeker. De grond waterpeil is op dit moment heel ver te zoeken en hierdoor zullen de meeste bekende planten/struiken het niet meer over leven.

Maar de Hollandse culturen en patronen van het landschap, zal denkelijk wel altijd blijven bestaan. Tenzij we in de toekomst met z’n allen hier in Nederland onder water komen te staan. Dit geloven we eerlijk gezegd niet, dit zal niet snel gebeuren.

Deze meerkoet vloog even later snel weg… want ze hoorde de geklikt van de camera en dit levert dan toch een mooie plaatje op, van een weg vliegende meerkoet. Dit kan ook z’n voordelen opleveren.

Overigens (even tussendoor) zijn de nieuwe liften bij station Spaarnwoude nog steeds niet actief. Waarschijnlijk heeft dit met de corona te maken.

Aan de Liewegje is dit landelijk huis helemaal onlangs opgeknapt. Dit was vroeger een boerderij geweest. De tijden veranderen heel snel en dus ook voor de boeren. Overigens wat jullie hier al dat groen ziet liggen, is dit de groene zoom van Haarlem. Dit blijft altijd zo bestaan en mag hier ook verder niks gebouwd worden. Jaren geleden leek dit even verkeerd te gaan. er zou toen hier Haarlemse stadion komen en gelukkig gingen ze toen uit de ere divisie en voor ons leverde dit weer een voordeel op! En ook voor het natuur natuurlijk…

Comments (26) on "Traditie “onze omgeving”"

 1. Goedemorgen . Wat een prachtige foto’s hebben jullie weer geplaatst. Jullie gaan niet veel weg maar toch mooie natuur foto’s. Alleen dicht bij huis. Ik heb net een Heerlijke wandeling met bikkel gemaakt. Ik zoek ook de drukte niet op. Ik wens jullie een hele fijne dag.
  Lieve groetjes. Lia.

 2. Jullie wonen gewoon in een mooi stukje van het gebied. Jullie hoeven net ver van huis om schitterende plaatjes te kunnen schieten ik denk.. Spaarndam, de pont even naar Driehuizen.. en zo verder, dat moet toch straks wel kunnen denk ik…

  De groene zoom je zegt het wel, men mag daar niets bouwen, maar ja, je ziet het aan de nieuwe regels en wetten, ooit had ik een gesprek met mijn eigen moeder, dat ik zei, toen al, jaren en jaren geleden, als men wil… is een wet zo veranderd of gemaakt! Nee hoor, dat kon niet, dat moet eerst.. bladiebla, maar we zien het nu, als men maar wil, is iets zo gemaakt en ondertekend! En dat geldt ook andersom natuurlijk, alles kan ook weer nietig worden verklaard.

  Ik wens dat het zo blijft voor jullie!

  X

 3. het is prachtig daar langs de Liede en de rest van de omgeving
  dat laten de schitterende foto’s wel zien
  en ietsje verder weg liggen het Zuid Kennmerland , ook schitterend om te wandelen
  je hoeft niet ver weg hoor
  ja de natuur is erg droog en zal veel regen nodig hebben
  fijne verder dag
  groetjes , Karel

 4. Wat een mooie rustige omgeving daar Al die beestjes die men bijna kan aanraken !! Super toch Ja de natuur heeft toch een beetje last van droogte Door de tijd komt hier ook wel een oplossing voor laten we hopen Toch weer een mooie reeks die Jullie maakten Nog een prettig weekend voor Jullie Groetjes

 5. Wat een schitterende foto’s laten jullie weer zien.
  Die eksters met zoveel op het dak is wel heel speciaal, dit heb ik nog nooit gezien zo.
  Ik ben weg van de zonsopkomst foto’s, heel mooi, mijn complimenten.
  Groetjes Irma

 6. Jullie wonen daar heel mooi en ik ben zeker dat je unieke plekjes gaat ontdekken waar je tot nu toe niets van wist !
  De vogels, ik denk dat die gemerkt hebben dat er iets mis is met de mensen. zo weinig auto’s, bijna geen vliegtuigen meer, heel veel mensen werken thuis nu, de straten zijn bijna leeg. De vogels profiteren daar van denk ik.
  Een mooie rood oranje zonsopgang heb je hier, knap hoor, die foto’s kunnen zo aan de muur

 7. Nou F & J mij doe je alleen maar plezier met de foto’s.
  Je hoeft niet ver te reizen om te kunnen genieten.
  Herken jullie dilemma, zit ook meer binnen dan normaal.
  Gelukkig wonen jullie best mooi.
  En wees eerlijk de ekster is een mooie vogel.
  ik geniet volop van jullie log, als heel wat jaren. Hans

 8. ja zo als jullie in het mooie tuintje wandelen , doe ik dat ook
  zeer mooie foto’s hé in de pps , zulke mooie natuur , die wij hier niet kennen
  maar ja zij die daar wonen bekijken onze natuur net zo
  slaap wel groet

 9. Goeiemorgen Jacqueline en Ferry,
  Tja, ik denk wel dat het nodig was en is om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk mensen ziek werden en worden. Als mensen zich dan niet aan de regels houden en bekeurd worden is dat aan hen. Dat is ook in het verkeer., en dat geld komt niet terug. Dat gaat de schatkist in en gaat samen met belastinggeld naar de grote bedrijven en de miljonairs die hun hand ophouden bij de staat. Want ja, daar draaien wij allemaal voor op.
  Dan kijk ik liever naar jullie mooie foto’s. Dat is iets om blij van te worden. Veel mooier dan alles wat aan de hand is.
  Een mooie dag voor jullie.

 10. Ha lieve luitjes,

  natuurlijk moet je voorzichtig zijn.
  Maar je kunt gerust naar buiten.
  Buiten is gezond!
  Wel afstand houden natuurlijk, maar gewoon lekker een frisse neus halen..

  En die boetes???
  Dat geld gaat gewoon in de staatskas.

  Prettig weekend!

 11. Wij mogen ook niet klagen wat onze omgeving betreft. Bos en heide dicht bij de hand waar zelfs wild te vinden is als je weet waar je wezen moet. Maar we moeten wel water missen en dat vind ik persoonlijk erg jammer. Langs en om het water heb je veel meer vogels en sowieso doet water het wat mij betreft altijd goed.
  Een half uurtje rijden en we zitten bij de Rijn maar daar ga je toch niet zo heel snel naartoe blijkt wel in de praktijk.
  Jullie boffen dus maar met al dat water om jullie heen.

 12. Hallo Jacqueline en Ferry,
  Prachtige foto’s weer van jullie.
  En het is zeker overal droog en dor.
  Vanmiddag voor het eerst weer eens bij onze dochter op bezoek.
  en onderweg zagen we dat alles bruin en verdroogd was.
  Normaal zie je rond deze tijd veel klaprozen, nu niet eentje.
  Het is nu al flink afgekoelt, dus zal een koud weekend worden met veel wind.
  Ondanks dat wens ik jullie een fijn weekend
  Liefs Marianne

 13. mogge Jacqueline & Ferry
  ja het is zeer droog , als je op de heide loopt kraakt het onder je voeten en het zand is ruller dan rul
  maar het was benauwd weer gister en dan hebben mijn longen het slecht
  maar net als jullie wat klusjes in huis en verder rustig aan
  ja is het geen prachtige natuur pps
  zo eerst ff om eten weg en dan verder maar eens zien
  fijn weekend groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *