De magnifieke en diverse kleuren, vegetatie en dieren in het wild van Oeganda inspireerden Winston Churchill zo dat hij dit Oost-Afrikaanse land de bijnaam ‘de parel van Afrika’ gaf, een naam die sindsdien is blijven hangen. Sinds Oeganda na een onstabiele periode in de jaren tachtig zijn gewelddadige reputatie van zich afschudde, is er veel veranderd. Het heeft met name geld geïnvesteerd in de ontwikkeling van zijn rijkdom aan nationale parken, grotendeels gericht op de herbevolking van dieren in het wild en de bewuste ontwikkeling van infrastructuur om zijn uitgestrekte wildernis toegankelijk te maken. Hier volgen enkele tips voor als je door Oeganda wil reizen.

Hoewel Oost-Afrika bekend staat om zijn dure high-end lodges en activiteiten, is Oeganda goedkoper dan de meeste van zijn buurlanden. Het verwent avonturiers met zijn vrijgevige karakter. In een relatief compact en gemakkelijk bevaarbaar gebied kan men trektochten maken met berggorilla’s in dichte jungle, koffie- en theeplantages bezoeken, ontspannen bij vulkanische meren, door savanne rijden die rijk is aan boomklimmende leeuwen en andere dieren in het wild, besneeuwde bergtoppen bewandelen en stroomversnellingen afdalen in de rivier de Nijl!

Het visum voor Oeganda is betaalbaar en ook gemakkelijk te krijgen! Vervoer in Oeganda is er in een breed scala aan openbare en particuliere opties die geschikt zijn voor verschillende budgetten. Openbare bussen en motorfietsen zijn de goedkoopste en meest directe manieren om naar belangrijke bestemmingen te reizen, hoewel het zoeken naar aanbiedingen voor privé vervoer de flexibiliteit en reisgemak zal verbeteren. 

Boda Bodas

Boda Bodas zijn openbare motorfietsen en zijn spotgoedkoop in gebieden als Jinja en Kampala, maar zijn moeilijker te vinden in landelijke gebieden en rond nationale parken. Hoewel ze de meest kosteneffectieve vorm van transport zijn, tussen 7.000-8.000 Oegandese shilling (UGX), hoewel prijzen altijd bespreekbaar zijn. Wees voorzichtig bij het gebruik van boda boda’s, omdat ze de reputatie hebben behoorlijk gevaarlijk te zijn: helmen zijn niet voorzien en chauffeurs staan ​​bekend als roekeloos.

Tips voor als je door Oeganda wil reizen

Echter, Safe Boda en Uber, die passagiers met chauffeurs verbinden via hun respectievelijke apps, zijn onlangs naar Kampala gekomen en bieden veel betrouwbaardere chauffeurs en gestandaardiseerde prijzen, met minimumtarieven vanaf 5.000 UGX.

Matatus zijn lokale minibusjes, en een goedkope, maar niet helemaal gemakkelijke manier om door Kampala te reizen. Matatus rijdt ook tussen verschillende regio’s in Oeganda, vaak zonder vast schema, en vertrekt zodra de bus vol is. Prijzen zijn afhankelijk van de route, hoewel ze over het algemeen rond de 1.000 UGX liggen. Om er een te pakken, zwaai je gewoon met een van deze vervallen witte bestelwagens vanaf de kant van de weg, maar wees gewaarschuwd dat ze meestal krap zijn en te vol. 

Taxi’s 

Taxi’s zijn de duurste manier om door steden te reizen, maar ook de veiligste. Over prijzen kan altijd worden onderhandeld, maar verwacht tussen de 10.000 en 40.000 UGX te betalen voor een rit, afhankelijk van de afstand en het tijdstip van de dag. 

door Oeganda reizen

Touringcars 

Touringcars, gerund door een aantal bedrijven, worden gebruikt om lange afstanden af ​​te leggen binnen Oeganda en naar andere Oost-Afrikaanse bestemmingen, zoals Mombasa en Kigali. De kosten zijn afhankelijk van de route, maar lopen over het algemeen rond de 50.000 UGX voor een reis van tien uur.

Eigen auto

Het huren van een auto is een ideale manier om Oeganda zelfstandig te verkennen en dieper de parken in te gaan waar het openbaar vervoer niet heen gaat. Auto’s zijn te huur met of zonder chauffeur, met of zonder kampeermiddel. Hoewel niet noodzakelijk, kan een chauffeur handig zijn, niet alleen bij het navigeren op wegen met kuilen, maar ook bij het verschaffen van een schat aan historische en culturele inzichten en bij het spotten van dieren in het wild op safari. 

Tips als je door Oeganda wil reizen

Hoe je geld kunt besparen op accommodatie

De belangrijkste bezienswaardigheden en nationale parken van Oeganda bieden niet alleen hoogwaardige accommodaties, maar ook kampeer- en goedkope hostels en pensions voor budgetreizigers. Er zijn slechts een handvol hostels in Oeganda, de meeste in Kampala. Guesthouses kunnen sterk variëren in prijs. Een kamer van behoorlijke kwaliteit met relatief betrouwbare faciliteiten in toeristische gebieden, zoals Om Bunyonyi, kost ongeveer $ 25 USD/nacht voor een dubbele privékamer, maar verwacht dat de prijzen in de buurt van nationale parken veel hoger zullen zijn. Als je niet van tevoren boekt en een nacht door een kleine stad reist, kun je gemakkelijk heel eenvoudige pensions vinden voor veel minder, ongeveer $ 10 USD / nacht. Water en elektriciteit zullen echter vaak onbetrouwbaar zijn in deze stijl van accommodatie. Kortom, je moet een beetje flexibel zijn, maar dan kun je goedkoop heel Oeganda zien… en dat is zeker de moeite!