Een nieuw jaar en dat betekent voor veel mensen nieuwe voornemens. Uit onderzoek is gebleken dat veel van die voornemens betrekking hebben op afvallen of een gezondere levensstijl. Het leek ons daarom goed om aan het begin van dit nieuwe jaar je wat tips te geven over hoe je het beste kunt afvallen. Laten we maar meteen met de deur: afvallen is, naast gezond eten en bewegen, vooral een kwestie van discipline. Vooral nu we met zijn allen veel thuis aan het werk zijn, liggen de verleidingen op de loer. Eerder schreven we al hoe je op je werk fit kunt blijven, hieronder verschillende tips om de verleidingen te weerstaan.

dieet doelen

Verminder het risico op verleidingen

Allereerst speelt de omgeving een belangrijke rol bij het afvallen. Wil je overgewicht verliezen terwijl de mensen in je omgeving daar geen rekening mee houden? Dan zal het veel moeilijker zijn om gewicht te verliezen, omdat dan de verkeerde prikkels blijven bestaan. Nu kun je er natuurlijk voor kiezen om je familieleden de deur te wijzen, maar je kunt ook gewoon het risico op verleidingen verminderen. Dat is makkelijker dan je denkt. 

Zorg dat je altijd gezond eten in huis hebt

De eerste tip die we je willen geven is: zorg dat je nooit een lege koelkast hebt. Deze tip klinkt onlogisch, maar is dat eigenlijk niet. Op het moment dat je koelkast leeg is, ben je snel geneigd om naar de supermarkt te gaan om je voorraad aan te vullen. Juist op die momenten heb je de neiging om iets extra’s mee te nemen of iets te kopen dat je onderweg al opeet. Juist die extraatjes staan afvallen in de weg. Met andere woorden, blijf gezond en zorg voor een gevulde koelkast. Wil je het echt goed doen, zorg dan voor voldoende fruit, groenten en mager vlees, zodat je in ieder geval een week vooruit kan. Beperk daarnaast je bezoeken aan de supermarkt tot hooguit tweemaal per week, zodat je minder verleidingen hebt.

goed dieet

Haal de ‘spontane verleidingen’ uit je leven

Zoals hierboven beschreven zijn spontane verleidingen, naast je directe omgeving, vaak de reden waarom het afvallen minder succesvol verloopt. Zo kun je dagelijks in de verleiding komen om op weg naar je werk even te stoppen bij het tankstation voor een kop koffie en een snelle hap. Dat lijkt wellicht niet bijzonder schadelijk, maar een cappuccino met volle melk en suiker bevat al snel meer dan 100 calorieën. Om over die gevulde koek nog maar te zwijgen. 

Een opgeruimd huis en keuken

Een opgeruimd huis staat netjes en dat geldt ook voor de keuken. Uit onderzoek blijkt dat een verblijf van slechts 10 minuten in een rommelige keuken de kans groter maakt dat je op zoek gaat naar ongezonde snacks. Op die manier krijg je gemiddeld 100 calorieën extra binnen, niet echt bevorderlijk als je wil afvallen. Een opgeruimde keuken zorgt er niet alleen voor dat je minder prikkels krijgt om even te snacken, je bent ook eerder geneigd om iets gezonds te eten, zoals een wortel.

doelen om af te vallen

Leg wat gezonde snacks in je auto

De dag zit vol uitdagingen en verleidingen als je wil afvallen. Met name de eerste twee uren na het werk kunnen funest zijn. Het is nog te vroeg voor de avondmaaltijd, terwijl je toch trek begint te krijgen. Hier is de verleiding groot om toch even iets naar binnen te werken om het hongergevoel te stillen. Even langs stoppen bij een benzinestation ligt dan voor de hand. Niet doen. Zorg er daarom voor dat je altijd voldoende gezonde, eiwitrijke snacks bij je hebt. 

Eet niet voor de televisie

Het eten van de avondmaaltijd voor de televisie is geen goed idee. Het zal je concentratie verminderen en het is lastiger om bij te houden hoeveel je gegeten hebt. Tijdens een onderzoek ontdekten wetenschappers dat het eten van snacks tijdens talkshows en komedies gepaard gaat met relatief gezond eten. Ga je zitten snacken tijdens een actie- of dramafilm, dan is de kans op junkfood aanzienlijk groter. Doe hier je voordeel mee.

gezond voornemen

Zorg bij uit eten gaan dat je dat ook gezond doet

Gevarieerd eten is belangrijk, maar soms ontbreekt het je gewoon aan voldoende inspiratie en tijd voor een gezonde maaltijd. In dat geval kan het verleidelijk zijn om uit eten te gaan. Grote kans dat je je daar niet aan je voornemens kunt houden. Ga je uit eten terwijl je wil afvallen, zorg er dan voor dat je een verantwoorde keuze maakt. Zit er een vegan restaurant in de buurt, ga daar dan eens toe. In veel gevallen is dat een stuk gezonder en zijn de calorieën ook veel beperkter.