Is een kantoorbaan ongezond? Het is moeilijk om deze vraag goed te beantwoorden. Wat we wel weten is dat langdurig zitten ongezond is. Het vergroot onder andere het risico op diabetes type 2 en hartaandoeningen én het veroorzaakt fysieke klachten. Met ‘langdurig’ wordt dagelijks acht uur of langer zitten bedoeld. Helaas is langdurig zitten onlosmakelijk verbonden aan een kantoorbaan. Als we ’s morgens om acht uur op onze bureaustoel neerploffen, dan gebeurt het regelmatig dat we rond tien uur voor het eerst van onze stoel opstaan voor een toiletbezoek of een kop koffie. Op kantoor vliegt de tijd voorbij en fit blijven met een kantoorbaan lijkt dan moeilijk haalbaar.

Overdag fit blijven

Je kunt natuurlijk sporten naast een kantoorbaan en dat is altijd gezond, blijf dat vooral doen. Maar tijdens een werkdag valt er ook genoeg te verbeteren. Neem de trap in plaats van de lift en maak elke dag een lunchwandeling. Probeer elk uur uit je stoel te komen en pak wat beweging. Wandel bijvoorbeeld een rondje en doe wat rek- en strekoefeningen. Ook kun je voorstellen om voortaan staand te vergaderen. Dat is veel beter omdat je daarbij de grootste spieren van je lichaam gebruikt, je bovenbeenspieren. Daarnaast is aangetoond dat staande vergaderingen 34% minder lang duren, dat is ook wel prettig. Fit blijven met een kantoorbaan is een kwestie van deze zaken gewoon doen. Doe het vooral samen met je collega’s. Dan went iedereen eraan en je stimuleert elkaar.

Sporten en fit blijven naast een kantoorbaan

Hoeveel moet ik sporten naast een kantoorbaan?

Dagelijks sporten is het beste. En dat betekent niet dat je geen tijd meer overhoudt voor andere dingen. Probeer eens een week lang twee sportmomenten aan je dagritme toe te voegen. Bezoek een sportschool, begin met hardlopen of ga tennissen of squashen en ontdek het plezier van sporten. Sporten naast een kantoorbaan is goed voor je en het is nooit te laat om daarmee te beginnen.

Sporten is bewegen

Overigens kun je het woord ‘sporten’ ook vervangen door ‘bewegen’, misschien maakt dat het wat laagdrempeliger. Zet elke morgen de wekker een kwartier eerder en maak een ochtendwandeling waarbij je flink doorloopt. Heb je geen zin om zo vroeg de deur uit te gaan? Wat dacht je van een ouderwets potje ochtendgymnastiek? Start jouw dag met een full body workout en train met je eigen lichaamsgewicht. Denk aan push-ups, squats, sit-ups en jumping jacks. Zo’n trainingssessie hoeft nog geen tien minuten te duren en doe je gewoon in je slaapkamer of op zolder. En na het avondeten wandel of fiets je een half uur. Dat is goed voor zowel je spijsvertering als je stoelgang. Al die extra beweegmomenten maken jou gegarandeerd fitter, sterker en gezonder. Als je thuis gaat sporten, zul je daar ook de juiste outfit voor moeten hebben. Daar helpen we je mee, hier vind je namelijk een overzicht van de beste heren fitness kleding.

Sporten naast een kantoorbaan

Fit blijven met een kantoorbaan is dus echt niet moeilijk en hoeft helemaal niet veel tijd te kosten. Integendeel. Zie sporten of extra bewegen vooral niet als een verplichting, maar geniet ervan. Beschouw het als jouw nieuwe hobby, die ook nog eens gezond voor je is.