Deze week kregen we van het demissionair  kabinet te horen dat we vanaf 15 mei weer mogen reizen naar veilige landen. Waar velen van ons al dachten aan een verplichte vakantie in eigen land, blijkt nu dus dat we toch verder op pad mogen. Dit kan een nadelig effect hebben voor de toeristenbranche in eigen land, maar veel mensen zullen blij zijn eindelijk weer eens naar het buitenland te mogen. De vraag is echter wat we met ‚buitenland’ bedoelen, het is namelijk niet zo dat vrij reizen naar elk land weer mogelijk is. Wat wel en niet mag, lees je hieronder.

Vanaf 15 mei mogen we dus weer de landsgrenzen over, het is dan echter wel alleen mogelijk te reizen naar veilige landen, oftewel, landen met weinig besmettingen met het corona virus. In het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben deze landen de kleur groen of geel gekregen. Ga niet op vakantie naar landen met de kleuren oranje of rood. Hier zijn nochtans te veel besmettingen met corona. Hier een gedetailleerde uitleg per ‚kleurcode’:

coronamaatregelen en reizen

Rood

Reis niet naar dit land of gebied. Door vergaande corona maatregelen kun je het land of gebied niet in of uit reizen. De Nederlandse overheid kan je ook niet terughalen naar Nederland in geval van nood.

Oranje

Ga (nog) niet op vakantie naar dit land of gebied. Reis alleen als dat echt noodzakelijk is. Ga je toch op reis naar dit land of gebied, bereidt je dan zeer goed voor. Er zijn op deze bestemming veel corona besmettingen, daardoor kunnen er strenge corona maatregelen gelden, zoals een lockdown of een avondklok. Ook kun je minder mogelijkheden hebben om in het land of gebied rond te reizen. Er kunnen ook maatregelen gelden voor reizigers uit Nederland, zoals een verplichte corona test of quarantaine. Bij terugkeer naar Nederland moet je ook een negatieve testuitslag tonen en moet je in quarantaine. Doe de quarantainreischeck, in geval van twijfel.

coronamaatregelen

Geel

Het is mogelijk om te reizen naar dit land of gebied. Er zijn besmettingen met het coronavirus en de overheid van het land waar je bent, of naartoe wil reizen, kan door stijgende corona besmettingen maatregelen opleggen. Denk daarbij aan een avondklok of het sluiten van musea en winkels. Ook kunnen er maatregelen voor reizigers uit Nederland gelden, zoals een verplichte corona test of quarantaine. Bereid je goed voor, voordat je naar een dergelijk land of gebied afreist. Er gelden geen maatregelen bij terugkeer naar Nederland.

Groen

Je kunt zonder problemen reizen naar dit land of gebied. Er kunnen maatregelen gelden voor reizigers uit Nederland, zoals een verplichte corona test of quarantaine. Voor iedere reis geldt op dit moment: bereidt je goed voor, ook voor landen met een groene code. Er gelden geen maatregelen bij terugkeer naar Nederland.

corona en reizen

Reizen in de zomer

Er zijn een paar landen met een groen of geel reisadvies vanaf 15 mei. Dit verandert mogelijk de komende maanden. De situatie rond het coronavirus blijft  onzeker. Het is daardoor nu niet precies te voorspellen hoe de zomermaanden eruit zullen zien. Houdt hier dus rekening mee, en besef dat plannen op het laatste moment veranderd kunnen moeten worden.

Reizen blijft een risico

Je kunt dan wel weer naar veilige landen reizen, maar het blijft vooralsnog een risico. Dit komt omdat de situatie in ieder land snel kan veranderen, bijvoorbeeld omdat ergens snel veel besmettingen zijn met het coronavirus. Of door een nieuwe gevaarlijke variant van het virus. 

Maatregelen in landen

In de meeste landen gelden corona maatregelen. Als toerist moet je je daaraan houden, ook als je gevaccineerd bent. Het kan zijn dat landen reisbeperkingen opleggen aan reizigers uit Nederland. Zo is het mogelijk dat je in quarantaine moet bij aankomst in een land met een geel of groen reisadvies, zoals bijvoorbeeld in Portugal.

reizen en coronamaatregelen

Check vooraf goed het reisadvies en houdt je daaraan

Heb je op korte termijn reisplannen? Check altijd vooraf het reisadvies op www.wijsopreis.nl of in de reisapp. In het reisadvies lees je of jouw vakantiebestemming veilig is. Je ziet ook of er voor reizigers uit Nederland een quarantaine plicht of test verplichting geldt. Zorg altijd dat je kort voor vertrek, tijdens de reis en bij terugkeer het reisadvies in de gaten houdt. Je kunt jouw vakantiebestemming favoriet maken in de Reisapp, waarna je automatisch een melding krijgt als er iets verandert in het land van bestemming.

Een geel reisadvies kan maar zo oranje worden. Bij terugkomst uit een oranje gebied moet je dan een negatieve testuitslag tonen. Ook moet je dan in quarantaine. Doe de quarantainreischeck. Het kabinet wil de uitzonderingen op het dringend advies tot thuis quarantaine wel aanpassen. Het kabinet wil deze gelijkstellen aan de uitzonderingen die gaan gelden voor de verplichte quarantaine.

Hiervoor ligt een wetsvoorstel bij de Eerste Kamer. De nieuwe quarantaine plicht treedt in werking als het wetsvoorstel is goedgekeurd. Dit is op zijn vroegst op 25 mei 2021.