Een trend die de laatste jaren erg populair is in sportend Nederland is crossfit. We zien al langer dat Nederlanders meer met sport en hun gezondheid bezig zijn en daar sluit crossfit perfect bij aan. Het is een goede manier om gezond, sterk en fit te blijven. Na een jaar van niet binnen kunnen sporten, staan veel mensen te popelen om weer wat te gaan doen. Aangezien de sportscholen binnenkort weer open gaan, is dit het perfecte moment om je voor te stellen aan de sport crossfit. Wie weet is het namelijk ook wel iets voor jou!
Crossfit is erg dynamisch en afwisselend
Crossfit komt oorspronkelijk uit Amerika en is een dynamische en afwisselende manier van fitness. De sport bestaat uit een combinatie van powerliften, gewichtheffen, atletiek, gymnastiek en strongman. Bij deze sport draait het om drie elementen, namelijk: functioneel bewegen met een hoge intensiteit en met een constante variatie. Deze vormen de kern van het crossfitten en zal je tijdens trainingen dan ook altijd terugzien. Het doel is om gezond, fit en sterk te worden.
Constante variatie
Crossfit wordt in kleine groepen van acht tot maximaal twaalf personen gedaan, altijd onder begeleiding van een gecertificeerde crossfit trainer, waarvan Nederland er steeds meer kent. De trainingen zijn elke keer weer anders. Zo train je steeds andere spieren, waardoor je ze uit blijft dagen en er minder snel verveling optreedt. Voordat je met een training begint, weet je nooit van tevoren wat je te wachten staat. Dit maakt het altijd weer leuk en spannend.
Work out of the day
De trainingen bestaan uit een vaste structuur: een warming-up, techniekles en de ‘Workout of the Day’ (WOD). Uiteindelijk draait het allemaal om de WOD, wat een zeer intensieve, korte training is. De WOD is steeds weer anders: de ene keer moet je binnen een bepaalde tijd zoveel mogelijk rondes van een aantal oefeningen uitvoeren en de andere keer moet je een aantal oefeningen zo snel mogelijk afronden. Houd je resultaten bij, want je zal zien dat je de volgende keer nog beter, sneller en sterker bent.
Crossfit bestaat voornamelijk uit functionele bewegingen
De Crossfit-oefeningen bestaan uit functionele bewegingen: dit zijn bewegingen waarvoor de mens van nature gemaakt is, zoals rennen, tillen, springen, duwen, gooien en hurken. Hierbij gebruik je meerdere gewrichten en spieren voor één beweging. In tegenstelling tot fitness bij de traditionele sportschool, wordt er geen gebruikgemaakt van machines. Je traint in plaats daarvan met losse materialen, zoals touwen, tractorbanden, gymnastiek ringen en kettlebells. Je voert alle bewegingen op zeer hoge intensiteit uit.
Meer dan een sport
Crossfit is meer dan een sport, het is een hele community. Dat maakt het ook anders dan een groepsles bij de sportschool: iedereen kent elkaar, moedigt elkaar aan en geeft een high five na afloop. Bij CrossFit is het teamgevoel dan ook belangrijk, terwijl je intussen je eigen prestaties verbetert. Dat zorgt voor een flinke dosis motivatie.
Allerlei niveaus mogelijk
Wil je fit, sterk en gezond(er) worden? Dan kan crossfit zeker iets voor jou zijn. Sommigen denken dat crossfit te pittig voor hen is, maar alle trainingen worden aangepast naar jouw eigen niveau. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan de juiste techniek om een oefening uit te voeren, dus je hoeft niet bang te zijn dat je meteen een gewicht van 100 kilogram hoeft te liften. Door de kleinere groepsgrootte krijg je genoeg begeleiding, waardoor de kans op blessures klein is. Kortom, iedereen kan meedoen: of je nu jong of oud bent.
Veel gebruikte termen
Als je met crossfit wil gaan beginnen, dan is het handig om alvast wat termen te leren. Omdat de sport uit Amerika is overgewaaid, zijn alle termen en afkortingen in het Engels.
W-up: warming-up
REP: repetition, herhaling
SET: aantal herhalingen
PR: personal record
1RM: repetition max, maximaal gewicht op één herhaling dat je kan liften
Box: de ruimte waarin je traint
WOD: Workout of the Day, de workout die op deze dag gepland staat
AMRAP: As Many Rounds As Possible, je moet zoveel mogelijk herhalingen (rondes) binnen de tijd doen
AFAP: As Fast As Possible, de workout moet je in een zo kort mogelijke tijd afronden
EMOM: Every Minute On The Minute, binnen een minuut moet je een oefening of meerdere oefeningen afronden, de resterende tijd binnen de minuut heb je (meestal) rust
MEDCON: metabolic condition, intensieve workout op conditie
RX: as prescribed, als je een workout doet zoals deze aangegeven staat
Scaled: de oefening is ‘geschaald’, aangepast naar jouw niveau