Als we ouder worden, gaat ons lichaam enorm achteruit. Veel ouderen geven hieraan toe, maar dat is niet per sé nodig: door voldoende te blijven bewegen, zorg je ervoor dat je botten jong blijven. Oftewel: mobiliteit is enorm belangrijk. Toch merken we dat de stap om in beweging te blijven voor veel ouderen lastig te nemen is. Ze vertrouwen hun lichaam niet meer, of vinden het lastig om dit soort activiteiten solo te ondernemen. In deze blog geven we drie tips die je kunt ondernemen om de mobiliteit van jouw ouderen toch te ondersteunen!

1. Hometrainers

Iets wat ouderen ervan kan geruststellen dat hun beweging goed gaat, is het feit dat ze het huis ervoor niet hoeven te verlaten. Door een hometrainer te installeren in de woning van je ouders, zorg je exact hiervoor. Een hometrainer vraagt ook geen moeilijke oefeningen, maar is wel een uitstekende manier om in beweging te blijven zonder risico te lopen. Wil je de training iets immersiever maken, dan is het ook mogelijk om een tv-scherm te koppelen aan de hometrainer. Je ouders fietsen nu niet meer tegen een kale muur aan, maar zien op hun fiets de hele wereld. Natuurlijk, nog altijd vanuit hun eigen woning.

2. Groepsactiviteiten

Alleen op pad gaan kan enorm beangstigend zijn, maar deze angst gaat er snel af wanneer je merkt dat je niet de enige oudere bent die sportactiviteiten uitvoert. Zo worden er veel activiteiten georganiseerd waarop ouderen kunnen reageren. Zo ga je met een groep leeftijdsgenoten zwemmen, samen op een gezamenlijke hometrainer, of zelfs andere sporten beoefenen zoals wandelvoetbal. Deze sportactiviteiten stimuleren niet alleen de beweging onder ouderen, maar zorgen er ook voor dat ouderen meer sociaal contact behouden. Door constant met dezelfde groep te gaan sporten, creëer je een nieuwe sociale kring – iets wat op een hoge leeftijd regelmatig ook ontbreekt.

3. Fietsverzekering

In sommige gevallen is het feit dat er niet bewogen wordt niet het allerergst: het is feit dat men niet meer durft te bewegen. Veel ouderen zijn bang om te vallen en hierdoor lichamelijke schade op te lopen, of onnodige kosten te maken die simpelweg voorkomen kunnen worden door niet te gaan fietsen. De fietsverzekering van InShared is hier een goede oplossing voor, want je ouders weten hierdoor zeker dat ze geen onnodige kosten maken. De stap om op de fiets te stappen is hierdoor net wat kleiner! Natuurlijk is een elektrische fiets verzekeren ook mogelijk: iets waar veel ouderen misschien nog wel meer interesse in hebben.

Doe het samen!

Een klein laatste duwtje dat jij je ouders in de rug kunt geven is het aanbod om samen op pad te gaan. Dit zal ze zeker motiveren, want tijd met jou doorbrengen betekent erg veel voor ze. Dus, verruil de woonkamer voor het bos en kom in beweging!