Noorwegen staat bekend om zijn adembenemende landschappen, diepblauwe fjorden en ongerepte natuur. Voor avontuurlijke reizigers is Noorwegen een waar paradijs, en kanovaren is een van de beste manieren om de natuurlijke schoonheid van dit land te ontdekken. In dit artikel nemen we je mee op een virtuele kanotocht door Noorwegen en geven we je alle informatie die je nodig hebt om je eigen kanovakantie te plannen.

Populaire kano gebieden in Noorwegen

1. Telemark kanaal

Het Telemark Kanaal, dat vaak het “achtste wereldwonder” wordt genoemd, biedt een unieke kanobeleving. Dit kanaal, dat door de prachtige Telemark regio slingert, bestaat uit een serie meren en kanalen, verbonden door sluiscomplexen. De route biedt zowel rustige peddelstukken als uitdagende stukken waar je je vaardigheden kunt testen.

2. Femundsmarka nationaal Park

Dit afgelegen gebied in Oost-Noorwegen is perfect voor degenen die echt de wildernis in willen. Het Femundmeer, een van de grootste meren van Noorwegen, is omringd door ongerepte bossen en bergen. Hier kun je dagenlang peddelen zonder iemand anders tegen te komen. Kamperen is toegestaan, maar zorg ervoor dat je de natuur respecteert en je afval weer meeneemt.

3. Jotunheimen nationaal Park

Jotunheimen, wat “Huis van de Reuzen” betekent, is een spectaculaire regio vol met hoge bergen, diepe valleien en kristalheldere meren. Het Bygdinmeer en Gjende zijn populaire locaties voor kanovaren. De omgeving is ruig en het weer kan snel omslaan, dus goede voorbereiding is essentieel.

4. Sognefjord

De Sognefjord is de langste en diepste fjord van Noorwegen en biedt een unieke kanobeleving. Peddel langs steile kliffen en ontdek verborgen watervallen en afgelegen stranden. De fjord heeft een rijke geschiedenis en je kunt langs kleine dorpjes varen die eruitzien alsof de tijd er heeft stilgestaan.

5. Vesterålen

Voor een kanovakantie in het noorden van Noorwegen zijn de Vesterålen eilanden een uitstekende keuze. De archipel biedt een mix van rustige wateren en open zee, ideaal voor avonturiers die ook geïnteresseerd zijn in zeeleven zoals walvissen en zeehonden.

Handige tips voor een kanovakantie in Noorwegen

1. Regelgeving en vergunningen
 • Allemansrecht: Net als in Zweden geldt ook in Noorwegen het Allemansrecht. Dit betekent dat je vrij bent om in de natuur te kamperen, mits je geen overlast veroorzaakt en respect toont voor de natuur.
 • Vissen: Als je van plan bent te vissen tijdens je kanotocht, zorg er dan voor dat je de juiste vergunning hebt. Deze zijn vaak eenvoudig online te verkrijgen.
 • Milieuvoorschriften: Noorwegen heeft strikte regels om zijn natuur te beschermen. Laat geen afval achter en volg de aanwijzingen op borden en van lokale autoriteiten.
2. Paklijst voor een kanovakantie in Noorwegen
 • Kleding: Waterdichte en sneldrogende kleding, warme lagen, regenjas en -broek, goede waterdichte wandelschoenen, zonnehoed en zonnebrandcrème.
 • Kano-uitrusting: Peddels, reddingsvest, waterdichte tassen voor spullen, kanotent of tarp voor overnachtingen.
 • Kampeeruitrusting: Tent, slaapzak (geschikt voor koude nachten), slaapmatje, kookgerei, voedselvoorraad, waterfilter of -zuiveringstabletten.
 • Navigatie: Waterdichte kaarten, kompas, GPS-apparaat.
 • Veiligheid: EHBO-kit, noodsignaal of fluitje, reparatieset voor de kano.
 • Diversen: Insectenwerend middel, zaklamp of hoofdlamp, reservebatterijen, persoonlijke hygiëneproducten.
3. Beste reistijd voor een kanovakantie in Noorwegen

De beste tijd voor een kanovakantie in Noorwegen is van juni tot september. In deze periode zijn de dagen lang en het weer relatief mild. Let wel op dat het weer in Noorwegen snel kan omslaan, dus altijd voorbereid op pad gaan.

4. Reis en transport
 • Vervoer van en naar Noorwegen: Veerboten vanuit Noord-Duitsland (Kiel) naar Oslo zijn een populaire optie voor Nederlanders. Een andere optie is vliegen naar Oslo of een andere grote stad en daar een kano te huren.
 • Lokale transport: Huur een auto om naar de afgelegen startpunten van je kanotocht te reizen. Veel kanoverhuurbedrijven bieden ook transportdiensten aan.

Ga jij voor de ultieme kanobeleving?

Noorwegen biedt een ongeëvenaarde kanobeleving voor natuurliefhebbers en avonturiers. Met zijn diverse landschappen en talloze waterwegen is er voor elke kanoër wat wils. Door je goed voor te bereiden en de lokale regels te respecteren, kun je optimaal genieten van je kanovakantie in dit prachtige Scandinavische land. Pak je peddel en ontdek Noorwegen vanuit een geheel nieuw perspectief!

Leestip lees ook ons artikel: de mooiste plekken in IJsland