Momenteel is er geen tekort aan beschikbare vacatures, sterker nog, niet eerder waren er zoveel banen beschikbaar. Maar het opbouwen van een lonende carrière houdt niet in dat je zomaar een baan moet accepteren. Het gaat bij het vinden van de juiste baan namelijk om de perfecte match: de juiste baan die je aanspreekt en motiveert en die je de beloning oplevert die je wil, niet alleen qua salaris, maar ook wat betreft werkzaamheden, collega’s, etc. In deze blog leggen we je uit hoe je de perfecte baan voor jou vindt.

Vind de juiste baan door te shortlisten wat je zoekt

Begin je zoektocht naar een baan door na te denken over de aspecten die je aanspreken, of het nu gaat om flexibele werkuren, professionele ontwikkeling of meer uitdagende projecten. Het kan helpen om terug te denken aan eerdere banen die je hebt gehad en te bepalen welke aspecten voor jou het meest de moeite waard waren. Stel vanaf hier je “must-have”-kenmerken op, gevolgd door “leuke-maar-niet-noodzakelijke” aspecten van een baan. 

Start met een duidelijke strategie

De meest aantrekkelijke functies leiden doorgaans tot sterke concurrentie, aangezien bekwame en ervaren professionals streven naar loopbaanontwikkeling. Dit maakt het des te belangrijker om een ​​zoekstrategie voor werk te ontwikkelen. Door een georganiseerde, gestructureerde aanpak te hanteren, heb je een veel grotere kans om de gekozen kandidaat te zijn voor jouw ideale baan.

Wat zijn je vaardigheden?

Jouw professionele vaardigheden zullen een beslissend element zijn in het type werk waarvoor je gekwalificeerd bent. Maar vergeet ook andere competenties niet die ook een troef kunnen zijn op de werkvloer. Zo kunnen vrijwilligersactiviteiten leiderschaps- en samenwerkingsvaardigheden ontwikkelen. Of misschien ben je juist een uitstekende spreker in het openbaar. Dit soort vaardigheden die buiten het werk of formele scholing zijn ontwikkeld, kunnen zeer gewaardeerd worden door managers, dus zorg ervoor dat je ze in jouw cv vermeldt. Ze kunnen de verrassing factor zijn die je helpt bij het vinden van de juiste baan.

Besteed tijd aan het zoeken naar werk

Met een goed idee van wat je zoekt in een baan plus een goed begrip van de vaardigheden die je hebt, is het tijd om je toe te leggen op het zoeken naar een baan. Dat betekent tijd vrijmaken om erop uit te gaan en de juiste baan te vinden, zelfs als je het druk hebt met jouw bestaande baan en andere verantwoordelijkheden. Laat geen middel onbeproefd. Bekijk vacatures op een aantal platforms om jouw opties te maximaliseren. Als je momenteel niet aan het werk bent, behandel de zoektocht naar een baan dan alsof het een fulltime baan is, zodat je zoveel mogelijk tijd besteedt aan het zoeken naar geschikte vacatures en het werken aan sollicitaties.

Beoordeel de markt

Een onderdeel van een effectieve zoekstrategie voor werk is het verkrijgen van inzicht in het niveau van de vraag naar mensen met jouw vaardigheden en ervaring. Spreken met recruiters is een gemakkelijke manier om uit de eerste hand inzicht te krijgen in de toestand op de arbeidsmarkt. Professionele wervingsbureaus staan ​​voortdurend in contact met werkgevers en hebben daardoor een uitstekende actuele kennis van de meest gevraagde kandidaten.

Wees voorbereid om te netwerken

Veel vacatures worden ook ingevuld zonder zelfs maar op zoek te gaan naar kandidaten, dus het is logisch om deze ‘verborgen’ arbeidsmarkt aan te boren om de juiste baan te vinden. Netwerken met professionals uit de branche of actief lid zijn van brancheorganisaties en professionele organisaties kan je helpen nieuwe kansen te zien die mogelijk niet openbaar zijn, of  op zijn minst in de gaten kunnen houden wanneer een functie beschikbaar komt.