Hoe kun je zittend aan je bureau een goede werkhouding aannemen? Hoe belangrijk is ergonomie op kantoor? Voor je gezondheid, welzijn en productiviteit is het erg belangrijk. Laten we je uitleggen waarom.

Laten we beginnen met een interessant feit: als je een kantoorbaan hebt, is zitten aan een bureau waarschijnlijk de activiteit die je het grootste deel van je leven zult doen, zelfs meer dan slapen.

Studies tonen aan dat de gemiddelde kantoormedewerker tussen de 8 en 12 uur per dag zittend doorbrengt (aan een bureau, tv kijken, autorijden, etc.). Aan het einde van je leven zul je ongeveer een derde van je tijd zittend hebben doorgebracht, meestal zittend aan een bureau. Maar terwijl stilzitten een van de dingen is die we het meest doen, maken we ons zelden zorgen over hoe we het goed moeten doen, dat wil zeggen, hoe we de juiste houding op het werk kunnen hebben… ondanks studies die aantonen dat er zowel een goede als een slechte houding is.

De zithouding wordt wetenschappelijk erkend als een van de slechtste vanuit het oogpunt van je gezondheid. Het beïnvloedt onze stofwisseling en de gezondheid van onze gewrichten. Als je slecht zit, zie je dat al deze problemen een ander (meer gecompliceerd) niveau bereiken. Daarom is het zo belangrijk om te weten hoe je een goede houding aanneemt tijdens het zitten achter een bureau.

Waarom je zorgen maken over een goede houding op het werk?

Het is duidelijk dat er altijd momenten in het leven zijn dat we slechte of niet-ideale houdingen aannemen. Af en toe geen perfecte houding hebben is geen reden tot ongerustheid. Als het echter gaat om onze houding op kantoor, moeten we ons meer zorgen maken, omdat we, zoals we hebben besproken, het grootste deel van onze tijd zittend aan die bureaus doorbrengen.

Wanneer ons lichaam gedurende een lange periode in een positie blijft en dezelfde bewegingen vaak worden herhaald, heeft ons lichaam de neiging om zich van nature aan dergelijke houdingen of gebaren aan te gaan passen. Dus als je een groot deel van de dag aan een bureau zit, past je lichaam zich aan en worden sommige spieren strakker, terwijl andere ontspannen en verzwakken.

Na een tijdje zullen de spanningen in ons lichaam veroorzaakt door onze houding en bewegingen enigszins (maar zeker op de lange termijn) de balans van bepaalde gewrichten verschuiven en ons pijn gaan doen. Uiteindelijk kan dit zelfs leiden tot relatief ernstige problemen: ischias pijn, artrose, gewricht artritis of zelfs hernia’s. Daarom is het zo belangrijk om ergonomische principes op het werk toe te passen.

Hoe kun je je bureau en werkruimte makkelijk aanpassen om de beste zithouding te hebben?

Om consistent te zitten met een goede houding, is focussen op de juiste houding en bewegingen niet voldoende, je hebt extra hulp nodig van de juiste apparatuur.

Als je bureau te hoog of te laag staat, als je stoel ervoor zorgt dat je een verkeerde houding hebt of als je computerscherm slecht gepositioneerd is, het maakt dan niet uit hoe geconcentreerd of gemotiveerd je bent, is de kans groot dat je een slechte houding krijgt na verloop van tijd.

Op deze manier moet je, om de werkruimte goed georganiseerd te hebben om een goede houding te ondersteunen, investeren in de juiste apparatuur. Dit is wat je nodig hebt:

– Een in hoogte verstelbare stoel met rugleuning (essentieel)

– Een verstelbaar bureau

– Een extern scherm of een laptopstandaard (als je een laptop gebruikt)

Met al deze informatie weet je nu waar je op moet letten bij de ideale werkhouding aan je bureau.