Een jas draag je, in de meeste gevallen, ergens overheen. Daarom zou je er niet zo snel bij stil staan om je jas te wassen. Gemiddeld gezien is de jas misschien wel het minst gewassen kledingstuk in onze garderobe. Toch kan het gebeuren dat je jas vies wordt en dat het nodig is om hem in de wasmachine te stoppen, maar… Kun je een jas eigenlijk wel wassen? Hoe heet mag je een jas wassen en mag het gewoon in de wasmachine? In dit artikel vind je wat handige tips voor het wassen van jassen zodat je er na het wassen, net zoveel plezier aan hebt als voor het wassen. 

First things first 

Net zoals bij alle andere kledingstukken is het belangrijk om van tevoren goed het waslabel te bekijken. Je vindt op dit label vaak informatie over hoe heet je de jas mag wassen in een wasmachine en of je de jas bijvoorbeeld in de droger kan doen zonder dat het krimpt. Staat dit label er niet in? Dan kan het helpen om eens na te gaan van welk materiaal jouw jas gemaakt is. Een wollen jas mag bijvoorbeeld absoluut niet in de wasmachine, terwijl een katoenen jas vaak prima in de machine gewassen kan worden. Weet je niet of het materiaal van jouw jas in de wasmachine mag? Kijk op internet of je daar de informatie kan vinden! Kom je er echt niet uit? Neem dan het zekere voor het onzekere en was je jas met de hand. Op die manier loop je het minst risico op een grote misser.

Focus op de vlek(ken) 

Is het nodig om je jas te wassen omdat er vlekken in zitten? Doordat je bijvoorbeeld hebt geknoeid of er een vogel jouw prachtige jas heeft uitgekozen om zijn behoefte op te doen?  Focus je dan eerst daarop. Wanneer een vogel op jouw jas heeft gepoept of er is eten op terecht gekomen kun je het beste eerst zorgen dat je de hard geworden resten eraf borstelt. Is dit gelukt? Gebruik dan een doekje met lauwwarm water (dit werkt beter dan heet water) om de vlek eruit te deppen. Als het een hardnekkige vlek is kun je ook altijd kiezen om een vlekkenverwijderaar te gebruiken.   

In de wasmachine

Staat er op het waslabel dat je jas veilig in de wasmachine kan? Keer je jas dan binnenstebuiten zodat de buitenkant van de jas niet kan beschadigen door het wassen. Beschik je over een wasnetje? Doe je jas hier dan in! Check nog even goed het label voordat je de machine echt aanzet en was je jas nooit warmer dan 40 graden. Zo weet je zeker dat hij niet krimpt in de was.