Een bedrijf kopen kan verschillende redenen hebben. Er zijn dan ook allerlei manieren om een bestaand bedrijf te kopen, hoewel het aankoopproces vaak hetzelfde is. Bent u benieuwd wat het aankoopproces voor het kopen van een bedrijf inhoudt? Lees dan verder en kom erachter!

Zoek een specialist 

Als u besloten hebt dat u een bedrijf wilt kopen, is het verstandig om dit samen te doen met een specialist op dit gebied. Diegene kan u alles uitleggen over de overname en u hierin adviseren. De eerste stap is dus om een bedrijf te zoeken met specialisten die jou begeleiden bij de overname van een bedrijf. 

Zoekprofiel 

De zoektocht naar een geschikt bedrijf die u wilt overnemen of waar u in wilt investeren kan best lastig zijn. Het is daarom belangrijk om een zoekprofiel op te stellen. Met een zoekprofiel kan een specialist gerichter een geschikt bedrijf zoeken voor jou. In een zoekprofiel staan doelstellingen, de sector en financiën. Als dit duidelijk is, dan kan een specialist opzoek naar de perfecte match. 

Potentiele bedrijven 

Aan de hand van het zoekprofiel worden er bedrijven geselecteerd die mogelijk iets voor u zijn. Deze potentiele bedrijven komen vervolgens op een longlist en samen met u maken ze dan een korte lijst met de interessantste bedrijven. 

Analyse 

De bedrijven die op de korte lijst staan worden benaderd door de specialisten. Er wordt dan gevraagd of ze interesse hebben in een overname. Daarna wordt het bedrijf zorgvuldig geanalyseerd en de waarde van het bedrijf bepaalt. 

Overeenkomst 

Na de analyse gaan de juristen beginnen aan een intentieovereenkomst. Hierin staan de voorwaarden van de overname. Als deze overeenkomst door beide partijen getekend is wordt het personeel ingelicht over de overname. 

Due diligence onderzoek en financiering 

Voor de zekerheid wordt er een due diligence onderzoek gedaan. Hierbij wordt gekeken of alles juridisch in orde is. Als dit allemaal gecheckt is dan wordt de financiering besproken. 

De laatste stap 

De laatste stap is het aankoopproces. Hierbij worden de contracten getekend en alles afgerond.

Laat u adviseren 

Nu u een goed beeld hebt gekregen over het aankoopproces, overweegt u misschien om zelf een bedrijf te kopen. Neem een kijkje op de website van Marktlink. Zij hebben een groot team aan specialisten die u overal bij kunnen helpen. Als u meer informatie wilt kunt u contact opnemen en u laten adviseren over de verschillende mogelijkheden.