Elk biermerk heeft tegenwoordig zo’n beetje zijn eigen IPA bier. Het is dan ook een van de populairste biersoorten van het moment. Een IPA, met zijn frisse smaak, is dan ook perfect voor in de zomer. Daarnaast leent het zich goed om mee te experimenteren en zo zien we IPA’s met gin tonic gemengd worden, maar ook met allerlei citrusachtige vruchten. IPA (India Pale Ale), een bijzondere naam, met een nog meer bijzonder verleden. Maar hoe komt IPA bier eigenlijk aan deze naam? Lees verder om alles te weten te komen over IPA bier!

India Pale Ale

IPA staat voor India Pale Ale. Aan deze, van oorsprong, Engelse biersoort wordt een grotere hoeveelheid hop toegevoegd dan bij pils, wat ervoor zorgt dat deze biersoort een bitterder karakter heeft. Daarnaast kenmerkt IPA zich ook door z’n fruitige smaken, waardoor de bittere tonen worden genuanceerd. Het alcoholpercentage ligt tussen 5% en 7,5%. Maar de hoeveelheid alcohol in een Imperial IPA ligt vaak nog hoger.

Dit bier stamt uit de tijd van het Engelse kolonialisme

Van oorsprong komt IPA bier uit Engeland en dankt deze biersoort z’n naam aan de hoogtijdagen van het Engels kolonialisme. Volgens de geschiedenis verlangden de Engelse aristocraten, die in India de orde bewaakten, naar het bier van thuis. Maar deze bieren waren niet te verschepen, vanwege de zeereizen van 4 maanden en de beperkte houdbaarheid. Ondanks meerdere pogingen lukte het de Engelsen maar niet om de bieren met de juiste kwaliteit te transporteren. 

Alcohol en hop zijn natuurlijke conserveermiddelen

De Britse brouwer George Hodgson van de Bow Brewery kwam met het geweldige idee om het bier met een hogere alcoholpercentage te brouwen en extra hop toe te voegen, waardoor de bieren langer houdbaar waren. Alcohol en hop zijn namelijk natuurlijke conserveermiddelen. En zo geschiedde. De Pale Ale bleef langer houdbaar en kon de Engelse aristocraten aan hun behoeften voorzien. In India werd ineens volop Engels bier gedronken. Logischerwijs kreeg dit type bier dan ook de naam ‘India Pale Ale‘. Dit type bier is dus niet in India ontstaan, maar werd uitgevonden om daar naar toe te brengen.

George Hodgson de populairste IPA bierbrouwer

Achteraf bleek dat er in die tijd ook al andere biersoorten waren die de zeereis wel aan hadden gekund. Daarnaast bleek dat George Hodgson niet de eerste was die Pale Ale voor India brouwde. Maar omdat zijn brouwerij op de vaarroute lag, was hij wél de populairste brouwer. Laten we dus vooral de legende in zijn waarde laten en vasthouden aan dit iconische verhaal over IPA. Tegenwoordig is IPA bier één van de meest gedronken speciaalbieren op de wereld. Van de Verenigde Staten tot Canada tot Engeland, Ierland en Australië. Iedereen erkent de populariteit van IPA en elke brouwerij heeft zijn eigen variant(en) op de markt. Sterker nog, er zijn tegenwoordig biermerken, die alleen maar IPA’s maken

wat is ipa

De magie zit in de hop

Hoewel George Hodgson IPA bier met een hoger alcoholpercentage brouwde, is dit niet het gene dat een India Pale Ale zo bijzonder maakt. Tegenwoordig wordt het biersoort namelijk ook gebrouwen met alcoholpercentages dat gelijk is aan het normale bier. Nee, het magische ingrediënt in een IPA is hop. In IPA zit namelijk veel meer hop dan in andere bieren. Dit zorgt ervoor dat IPA bier enorm lekker ruikt (denk bijvoorbeeld aan tropische vruchten), terwijl de smaak behoorlijk bitter is. Deze bijzondere combinatie is juist datgene wat IPA bier zo ongelofelijk lekker maakt.

verschillende soorten ipa

De verschillende soorten IPA

De India Pale Ale is van origine Engels maar ook in Amerika is dit inmiddels een van de bekendste biersoorten. Grofweg onderscheiden we 3 soorten IPA’s:

  • English IPA bier: met deze bierstijl begon het allemaal. Over de jaren heen zijn hier tal van variaties op gekomen. English IPA bier kent vaak een fruitig en geroosterd gebalanceerde smaak. De reden hiervan is omdat mout een hoofdrol speelt en er niet teveel aromatische hop wordt gebruikt.
  • American IPA bier: deze bierstijl wordt vaak gebrouwen met Amerikaanse hopsoorten. Dit geeft de American IPA een nogal uitgesproken hoppige smaak. Bij American IPA bier speelt mout voornamelijk een bijrol. De hoofdrol bij deze bierstijl is voor aroma’s met een citrus smaak en tropische vruchten.
  • Imperial IPA bier: deze bierstijl wordt ook wel dubbel IPA bier genoemd. Imperial IPA bier is sterker en bevat nog meer hop dan andere IPA bieren. Het alcoholpercentage van dit bier ligt vaak boven 7,5%. Imperial IPA staat bekend om zijn verse hop smaak en is ook een Amerikaanse variant van dit bier.

Nu je wat meer van de IPA’s weet, zul je hoogstwaarschijnlijk bovenstaande kenmerken gaan proeven en kun je op zoek naar speciale brouwsels.