Als je beginnend ondernemer bent en net je eigen zaak hebt opgestart, liggen er tal van gevaren op de loer. Dit klinkt dramatisch, maar er zijn veel zzp’ers die valkuilen trappen waarin hun voorgangers al eerder terechtgekomen zijn. Maar wat zijn eigenlijk de grootste misverstanden onder beginnende zzp’ers?

Thuis werken levert minder stress op

Veel zzp’ers vinden het heerlijk dat ze lekker veel vrijheid hebben en vanuit hun thuiskantoor aan de slag kunnen. Je hebt minder verplichtingen en bent af van de stress die op een druk kantoor vaak voelbaar is. Dit klinkt fijn, maar thuiswerken als zzp’er levert ook gezondheidsrisico’s op. Fit blijven als je thuis werkt is namelijk een stuk lastiger dan veel zpp’ers denken. Je hoeft als zelfstandig ondernemer vaak nauwelijks je woning uit en beweegt daardoor een stuk minder. Plan daarom vaste sportmomenten in, zodat je fit blijven kunt en geen gezondheidsklachten krijgt.

Ik moet dag en nacht werken

Het klinkt misschien vreemd, maar veel zzp’ers zijn al snel dag en nacht met hun werk bezig. Zeker in de opstartfase en beginjaren zijn ze zo druk met hun eigen zaak, dat het maken van mooie reizen er al snel bij inschiet. Maar reizen en ondernemen kan prima samen gaan. De combinatie reizen en ondernemen is belangrijk om zo nu en dan momenten te pakken van ontspanning en vakantie, waarbij je de rompslomp van je bedrijf even helemaal kunt vergeten. Zo blijf je geestelijk en lichamelijk goed in vorm. Vergeet daarom niet om zo nu en dan een korte of iets langere vakantie te boeken! Want alleen door periodes van hard werken af te wisselen met totale ontspanning blijf je als hedendaagse ondernemer energiek en fris.

Alles wat ik verdien is voor mij

Een van de misvattingen onder startende ondernemers is de gedachte dat al het verdiende geld voor jezelf is en dus uitgegeven kan worden. Wanneer de eerste rekeningen door klanten betaald worden, lijkt het alsof je een flink kapitaal had. Toen je nog in loondienst was, lagen de tarieven aanzienlijk lager. Voordat je direct naar de winkel rent om nieuwe kleding of luxeproducten te kopen, moet je je beseffen dat er nog veel kosten van je inkomen afgetrokken moeten worden. Denk aan inkomstenbelasting, het aanleggen van een pensioenpotje (dit moet je zelf regelen) en het betalen van de zorgkosten. Reken je dus niet te snel rijk, maar zet het geld meteen apart.