De beste manieren om je woning te verduurzamen wordt steeds populairder bij woningeigenaren, omdat je hiermee kunt besparen op maandelijkse kosten terwijl je tegelijkertijd je wooncomfort kunt verbeteren. We zullen vier methodes toelichten die je direct kunt toepassen om je woning te verduurzamen en zo kosten te besparen. Eén ding is zeker, na het toepassen van deze tips weet je de beste manier om je woning te verduurzamen.

Het aanschaffen van zonnepanelen

De beste manier om je woning te verduurzamen, is het aanschaffen van zonnepanelen. Het is in eerste instantie belangrijk om te bepalen hoeveel stroom je dagelijks gebruikt, zodat je op basis van je verbruik het juiste aantal zonnepanelen kunt aanschaffen. Als je namelijk meer opwekt dan je gebruikt, verkoop je automatisch de overbodige elektriciteit aan het net, waarbij je er relatief weinig voor terugkrijgt. Het grote voordeel van zonnepanelen is dat het een eenmalige investering is die elke maand een besparing oplevert op je energiekosten. Het is een interessante en zeer effectieve verduurzamingsmaatregel die bovendien de waarde van je woning kan verhogen.

Een warmtepomp aanschaffen

voordelen van een warmtepomp

In het kader van woning verduurzamen kan het zeker een goede optie zijn om een warmtepomp aan te schaffen. Met zo’n pomp gebruik je de buitenlucht om je woning te verwarmen, waardoor je niet continu de verwarming hoeft aan te zetten. Hoewel deze warmtepompen erg duur zijn, kun je kiezen voor een hybride oplossing. Over het algemeen behoud je de cv-ketel voor situaties waarin het echt koud wordt, maar deze hoef je amper te gebruiken. Heb je in je woning helemaal geen gas? Dan is een volledig elektrische luchtwarmtepomp zeker de juiste verduurzamingsinvestering. Met zo’n pomp kun je namelijk tot wel 60 procent besparen op je energieverbruik. In de praktijk zie je vaak dat deze warmtepompen worden gecombineerd met vloerverwarming, waardoor je altijd kunt genieten van een aangename temperatuur.

Het isoleren van de vloer

In tegenstelling tot een warmtepomp of zonnepanelen is vloerisolatie eenvoudig te realiseren, waardoor het een stuk goedkoper is. Het grote voordeel hiervan is dat je woning door de toepassing van vloerisolatie weinig warmte verliest. Hierdoor heb je het altijd warmer aan je voeten en voelt de woning direct een stuk minder koud aan. Wist je dat je gemiddeld 150 euro per maand kunt besparen en zo’n 600 kg CO₂ per jaar kunt verminderen door vloerisolatie? Kortom, vloerisolatie kan niet ontbreken als het gaat om de beste manieren om je woning te verduurzamen.

Investeren in dubbel glas

Als we kijken naar woning verduurzamen, kan dubbel glas niet ontbreken. Hoe beter de kwaliteit van het glas dat je aanschaft, des te beter wordt de warmte binnen gehouden en ontsnapt deze niet via het glas uit de woning. Bij glas heb je verschillende gradaties, waarbij HR++ een van de beste opties is. Hoewel je hier meer voor betaalt in vergelijking met normaal glas, houdt het veel meer warmte binnen, waardoor het zeker de investering waard is. Mocht je extra geld willen spenderen voor de beste kwaliteit, kies dan voor triple glas. Dit is van de hoogste kwaliteit, maar houd er rekening mee dat je dan de hoofdprijs zult betalen.