Elk jaar veranderen de trends in huisinrichting. Sommige duren wat langer dan andere, maar uiteindelijk is alles op het gebied van trends vergankelijk. Ook dit jaar zien we weer wat nieuwe trends, en trends die al waren ingezet en nu wat verder gaan, zoals het gebruik van vintage en duurzaamheid. In de wereld van meubels is het nooit saai. Deze is altijd in ontwikkeling en ieder jaar zien we weer geheel nieuwe trends verschijnen. Ben jij toe aan een nieuw interieur? Of wil je misschien enkele aanpassingen maken aan een specifieke ruimte in huis? Laat je dan eerst inspireren door de volgende meubeltrends van 2021.

Anders dan in voorgaande jaren, waarin open en strakke ruimtes de trend waren, zien we in 2021 (en waarschijnlijk 2022) ontwerpen die echt heel anders zijn. Het is nu juist de bedoeling om intimiteit en warmte aan elke ruimte toe te voegen, zodat het veel uitnodigender is om er te gaan zitten en om er gasten in te ontvangen, iets wat wij alleen maar kunnen toejuichen.

Het gebruik van lichte houtsoorten

Opvallend voor het komende jaar is het gebruik van lichte houtsoorten. Dit is in vrijwel iedere ruimte geschikt, maar wordt met name in de eetkamer nu veel gezien. Lichte eettafels, stoelen, enzovoorts. Dat is eigenlijk ook niet zo vreemd, want lichte houtsoorten passen uitstekend bij de meest populaire woontrends van dit moment. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de Scandinavische stijl, maar ook aan de industriële stijl. Een licht meubelstuk biedt verlichting aan de donkere en robuuste uitstraling van de industriële stijl. Bovendien worden er enkel natuurlijke materialen gebruikt, waardoor deze uitermate goed aansluit op de kenmerken van een dergelijke stijl.

Duurzaamheid in ons interieur

Duurzaamheid is een steeds vaker gebruikt begrip, ook in het woondesign. Dit zie je terug in de interieurtrends die er momenteel zijn zoals de ‘vintage look’ en het industriële design. Heb je nog een oud schilderij van je oma op zolder? Dan is het helemaal hip om hier je eigen draai aan te geven in de woonkamer. Het liefste wel op een trendy manier en met een mooi geschilderde muur die matcht met de kleuren uit dat schilderij. 

Persoonlijkheid en karakter door hergebruik

Ook worden er heel wat oude kasten opgeschuurd en zie je heel veel hergebruik terug in het huidige interieur. Het zorgt voor persoonlijkheid en karakter in het interieur zoals niemand die kent omdat het dierbare bezittingen bevat van de familie. Duurzamer en persoonlijker dan dat kan je het niet krijgen.

Unieke meubels van hoge kwaliteit

Het lijkt erop dat jarenlange click-to-buy-gelijkheid heeft geleid tot een beetje vermoeidheid. Steeds meer mensen willen handgemaakte artikelen hebben in plaats van homogene meubels die veel mensen hebben. Het moet uniek en speciaal zijn en mensen willen kwaliteit. 

De kleur grijs is nog steeds een trend omdat het een neutrale kleur is, die prima kan worden gecombineerd met levendige kleuren. Het kan worden aangebracht op binnenmuren en het kan worden gebruikt voor de decoratie van meubels. Je ziet het ook terug in tapijten en textiel.

Verlichting is nog belangrijker geworden

Natuurlijk komen deze nieuwe meubels nooit helemaal goed tot hun recht wanneer ze niet afgemaakt worden met de juiste verlichting. Daarom is het ook belangrijk om niet alleen interieur aan te pakken, maar ook de verlichting een boost te geven. Wat betreft de verlichting zien we niet heel veel verschillen met de afgelopen jaren. Ook in 2021 zijn industriële en minimalistische lampen weer een enorme hit. Wat wel nieuw is dit jaar is dat heel veel verschillende stijlen met elkaar gecombineerd worden. Denk bijvoorbeeld aan een combinatie van een Scandinavisch interieur met industriële lampen. Zo zorg je voor een mooi contrast en een sfeervolle uitstraling. Mix & match, zowel met meubels als verlichting!