Batavia-stad

Nee, we gaan deze keer niet shoppen in Lelystad. Dit kunnen we jullie al gelijk gaan vertellen. We hebben zo meteen over een hele ander “batavianstad” en deze wordt leken we ons leuk om deze naam te gebruiken en in feite is het ook zo. Dierenpark Amersfoort kent twee locaties waar Bavianen leven. Waarvan de ene locatie best welk groot is.

Dit is dan de kleine gedeelte. Een soort eilandje. Waarom ze dit zo gedaan hebben weten we eerlijk gezegd nog niet. Misschien is dit hun soort uitvlucht plekje, zodat moeilijke Bavianen of juist andersom hier naar toe kunnen?

Foto’s maken van Bavianen schijnt soms moeilijk te gaan dan bij andere dieren en dit komt door hun grove kleuren vacht. Maar daar hadden we gelukkig geen last van gehad. Dit kwam wellicht ook door de stand van de zon op dat moment. Maar dit weten we niet zeker.

En ja, deze foto’s werden afgelopen zomer nog gemaakt. Deze grote Hortensia’s zouden met deze temperaturen (op dit moment dus) niet kunnen overleven. Tenminste… het zijn wel vast planten die ieder jaar weer terug komen.

Bavianen zijn grote grondbewonende apen. Hun ogen liggen diep in het gezicht onder erg zware wenkbrauwen. De dieren hebben meestal een grijzig bruine vacht en een lange snuit met grote hoektanden. De staart is niet lang. Vaak vertonen ze opgezwollen achtersten. Volwassen mannetjes zijn groter en hebben langere snuiten dan vrouwtjes. Het zijn bodemdieren, die op handpalm en voetzool lopen. De lichaamslengte varieert van 50 tot 110 cm, de staartlengte van slechts 5 tot ruim 70 cm.

Bavianen zijn omnivoren. Ze eten vrijwel alles, voornamelijk plantaardig voedsel zoals gras, bollen en knollen, alsook riet, bladeren, vruchten, zaden, peulen en acaciahars en -schors. Als dierlijk voedsel, nemen ze sprinkhanen, slakken, schorpioenen, honingraten, hagedissen, eieren, vissen en kikkers. Soms jagen ze op vogels en middelgrote zoogdieren, van jonge apen, galago’s en hazen tot jonge antilopen.

Bavianen hebben veel vijanden. De belangrijkste is de luipaard, maar ook andere roofdieren, zoals leeuw, gevlekte hyena, jachtluipaard, Afrikaanse wilde hond, roofvogels en zadeljakhals, en zelfs chimpansees en pythons grijpen weleens een baviaan. Bij gevaar waarschuwt een groepslid de andere dieren met een krijs, waarna deze luid schreeuwend alle kanten op rennen.

Bavianen leven soms in gemengde groepen samen met antilopen zoals impala en Grants gazelle en met groene meerkatten. Alhoewel beide soorten elkaar waarschuwen bij gevaar, kan een baviaan zich weleens vergrijpen aan een jong van de andere soort.

Laatst bij gewerkt op:

Avatar

Beheerders: Skyblog

Leuk dat je bij ons langs komt bezoeken en eventueel gaat reageren op ons logje. We houden van dieren, natuur en leuke plekjes bezoeken in Nederland en België. Ook laten we af en toe ons weten/horen vanuit het thuisfront. Veel plezier gewenst.

22 reacties op “Batavia-stad

 1. Een echte apenplaats, Bavianadorp. 😅
  Het is bekend dat leeuwen een grote hekel hebben aan sommige dieren waaronder deze bavianen, men weet niet waarom.
  De foto’s zijn weer mooi, vertederend .
  Ook die van de hortensia, deze soort heet volgens mij Margarita.

 2. Hoi Jacqueline en Ferry,
  Ik heb weer genoten van jullie Bavianenstad,
  altijd leuk die ondeugende dieren,
  Prachtig de foto’s ook weer.
  Altijd leuk om hier te komen.
  Wens j ullie een fijne vrijdag en een mooi weekend
  Liefs Marianne

 3. Nou “baviaanstad” bestaat al heel lang en nog steeds leuk om te bezoeken.
  De foto’s zijn prachtig, er is duidelijk het een en ander opgeknapt.
  Als je de tijd neemt op ze te observeren zie je leuke dingen. Hans

 4. Goedemorgen Ferry en Jacqueline
  Wat zijn het toch prachtige dieren. En jullie hebben ze heel mooi op de foto gezet. Ik krijg zin om ook weer eens naar Artis te gaan.
  Ik wens jullie een hele fijne vrijdag en alvast een goed weekend
  lieve groetjes
  lia.

 5. Mis ik iets? Baviaanstad in Lelystad? Uhm?

  Of bedoelen jullie Batavia… dat is heel wat anders, sterker nog, mijn oma is er geboren ooit.. in Batavia… ligt in Indonesië namelijk… is nu Djakarta, maar goed…

  De foto’s zijn leuk!

  X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *