Afrikaanse nimmerzatten

Vandaag (maandag) is een grijze en vieze dag! Vandaag ging Amber (huiskonijn) voor het eerst vrijuit in onze woonkamer en dit ging gelukkig wel goed. We hopen dat dit zo blijft, want het ging wat minder goed in een gesloten grote ren. Vandaar dat we dit vervroegd hadden gedaan bij Amber en zo komt ze ook beter in contact met ons en dat vond ze wel prettig. Maar dit was de eerste keer geweest en ze moest natuurlijk eerst wennen aan der nieuwe omgeving. Dit deed ze heel voorzichtig en later liep ze overal makkelijk rond. De rest, haar wc bakje en de der speeltjes blijven gewoon liggen, zodat ze hier ook gewoon door kan gaan.

Afgelopen zomer brachten wij een bezoek aan de dierentuin in Amersfoort en we kwamen hier in een heus grote vogelkooi. Hier kunnen ze vrijuit vliegen en leven, terwijl de mensen hier gewoon vrij kunnen lopen en dit is wel heel apart om mee te maken. Zeker bij deze vogel soorten. Ook roofvogels leven hier gewoon vrij. Dit is een vogel eiland en hier leven vooral de Pelikanen.

Er is één vogel ras die eruit springt. En dat zijn Afrikaanse nimmerzatten. Rare benaming hebben deze ras mee gekregen in Nederland. Ze leven hier niet in het wild.

De Afrikaanse nimmerzat heeft dezelfde bouw als zijn familieleden, de Maleise nimmerzat en de Indische nimmerzat. Hij heeft een lengte tussen de 95 en 104 centimeter en heeft een spanwijdte tussen de 1,50 en 1,65 meter. Zijn fel gele snavel kan een lengte behalen van 25 centimeter. Over het algemeen is de Afrikaanse nimmerzat vrij wit. Zijn kruin en nek zijn iets grijzig. Sommige veren hebben aan de toppen een roze/rode kleur. In vlucht zie je de brede, zwarte strepen op de boven- en ondervleugel; hetzelfde als bij zijn familieleden. Ook zijn kleine staart heeft een zwarte kleur. Aan de basis van zijn gele snavel begint zijn bloedrood gezichtsmasker. Dit gedeelte van de kop is kaal. Het masker is op afstand makkelijk te zien en is dus ook een typerend kenmerk; de andere soorten hebben een meer oranje/roze masker. De poten verschillen in kleur van lichtroze tot bloedrood. Mannetjes en vrouwtjes zijn vrijwel gelijk met elkaar in uiterlijk.

Ze hebben opvallende oranje snavel. En hun hoofd gedeelte is knal oranje.

Dit zijn Vale gieren die hier ook leven in een grote vogelkooi van Amersfoort.

Een volwassen gier is 95 tot 110 cm lang, gemeten van kop tot staart. De vleugelspanwijdte is 2,4- 2,8 meter. Het gewicht van een volwassen exemplaar bedraagt 6,0 tot 11 kilogram. De vogel is hiermee een van de grootste vliegende vogels ter wereld. Anders dan bij arenden lijkt de kop klein, deze wordt in vlucht naar beneden gekromd.

De vale gier is zandkleurig tot donkerbruin van kleur, de kop en de hals zijn wit, evenals de kraag tussen hals en lichaam. De slagpennen (de ‘dragende’ veren op de vleugels waarmee gevlogen wordt) en de staartveren zijn donkerder tot zwart. Jonge exemplaren hebben een bruine kraag en zijn donkerder van kleur.

De vleugels zijn lang en breed, de vleugelpennen doen in vlucht enigszins denken aan vingers. De poten zijn relatief kort.

En dit zijn de Grijze pelikanen. Die zijn hier veelal terug te vinden in deze dierentuin.

Achter de zwemmende Grijze pelikaan, zien jullie de Maraboe en dit zijn dan ook roofvogels. Overigens heet de vogelkooi de Snavelrijk. Ook leuk om te weten.

En toen verlieten wij de Vogelrijk ruimte en zo zagen we wat meer van de omgeving. Deze struik was volledig in de bloei.

Ook kan men hier varen in dit soort bootjes. Deze worden bestuurd via de rails die hier onder het water liggen. Je hoeft hier niks voor te doen. Alleen maar genieten dus.

En zo kwamen we hier tijdens ons wandeling allerlei verschillende bootjes tegen, zoals hier dus. Nee, we gingen er niet in. Want Jacqueline heeft water vrees.

In een grote afstand zagen we ook deze aapjes door het net lopen. We hebben nog opgezocht op het net, naar de naam van deze aapjes en die konden we helaas niet terug vinden. Volgens ons zou dit wel eens nieuw kunnen zijn in deze dierentuin.

Dit zijn jonge elandantilopen, die hier ook leven.

Dit is een volwassen elandantilopen en ze zijn niet zo groot. Misschien wel heel erg snel!

Het zijn trage reuzen, want gemiddeld lopen zij zo’n 200 à 300 meter per uur. Zij doen er dus wel een halfuur over om een voetbalveld over te steken! Gelukkig hoeven deze schildpadden zich ook niet te haasten, want zij kunnen wel 175 jaar oud worden. En zo oud kunnen wij niet worden…

Er is hier ook een dinosaurus park en daar houden wij niet van. Dus dit onderdeel lieten wij hier links liggen. Is het eng zo?

Rond 29 november is weer Black friday in Nederland. Dit kunnen leuke acties zijn waardoor de producten aanzienlijk goedkoper kunnen zijn. Maar dit is niet overal zo. Vorig jaar deed Mediamarkt hier ook mee, maar speelde toen vals. De prijzen waren toen hetzelfde. Maar lang niet overal. Het kunnen echt leuke kortingen worden. En houd jij dit ook in de gaten? Zo ja, wat dan precies? Wij ieder geval wel… vorig jaar hadden we een koopje aan de abonnement van onze hosting. En eerder een nieuwe TV tegen leuke actie! En nu eigenlijk weer… Ja, we hebben een nieuwe TV met extra hoge korting daar bovenop gekregen. We zeggen dus, sla je slag!

Laatst bij gewerkt op:

Avatar

Beheerders: Skyblog

Leuk dat je bij ons langs komt bezoeken en eventueel gaat reageren op ons logje. We houden van dieren, natuur en leuke plekjes bezoeken in Nederland en België. Ook laten we af en toe ons weten/horen vanuit het thuisfront. Veel plezier gewenst.

30 reacties op “Afrikaanse nimmerzatten

 1. ha die Jacqueline & Ferry
  wat een prachtige en leerzame serie over dierenpark Amersfoort

  dus Amber bevalt het wel , zo wat meer vrijheid

  nee hier was nog geen regen vandaag , komt vast nog wel
  ik ben blij dat jullie mijn foto’s mooi vind
  de boom in de pps is ook schitterend hé

  fijne middag groet

 2. Heerlijk meer vrijheid voor Amber..
  De vogels zijn best imposant en vooral de mariboe vind ik een lelijke vogel net als de gier
  Maar goed smakenverschillen wel leuk om ze van zo dichtbij te zien.
  Toch hebben de aapjes weer mijn voorkeur vooral de 2e foto
  Black Fryday haha winkel wel in mijn eigen kast.
  Groetjes en fijne week

 3. Wonderlijke nam, nimmerzat . Heeft zeker nooit genoeg 😀
  ik had er niet eerder van gehoord. De andere vogels ken ik wel, vooral maraboes zijn bekend door hun hoge rug. Ze zien er op plaatjes altijd een beetje kwaadaardig uit maar misschien zijn ze best lief.
  Amber loslopend in de kamer. Dat zal ze wel mooi vinden, een groot speelveld.

 4. Fijn dat ik op deze donkere dag ook gezellig met jullie in dierentuin op bezoek was. En dat bootje is vast ook nieuw want kan mij niet herinneren dat ik dit eens had gezien. En Black Friday ook niets voor mijn man en ik hoor. Kopen alleen wat we nodig hebben en dat is nu even helemaal niets. Ik ben nog aan het sparen voor laptop maar dat komt later wel. Als men lekker goedkoop(denkt men) je sinterklaas- en kerstinkopen wilt doen, is dit wellicht wat. Maar ik zeg altijd goedkoop kan ook een dure koop wezen. Nika voor ons dus. Groetjes Tine

 5. Wat heerlijk voor Amber om zo vrij rond te kunnen lopen. Prachtige plaatjes weer van de vogels.
  Van de nimmerzat had ik ook nog nooit van gehoord. De aapjes blijven altijd leuk.

  groetjes Marianne

 6. Heel bijzonder, dat je gewoon tussen de vogels door kunt lopen. Dit heb ik nergens eerder gezien of gelezen. Vreemde naam “nimmerzatten.” Heeft niemand een Nederlandse kunnen verzinnen Amber went heus wel. Het heeft wat tijd nodig en daarna vindt ze het de normaalste zaak van de wereld om lekker in huis rond te huppelen.

 7. Het was hier ook grijs, donker en somber, gelukkig een zonnige log.
  Amber vermaakt zich wel in huis.
  Wat leuk deze grote vogelkooi kende ik nog niet.
  Er is veel positiefs veranderd in de dierentuin.
  Black friday doe ik niet aan mee. Hans

 8. Geweldig dat je zo tussen de vogels kunt rond lopen. Lijkt me heel apart. Mooi zoals jullie alles vertellen over de vogels .Ik had nog nooit van de Afrikaanse nimmerzatten gehoord. Heel leerzaam allemaal. Wat leuk dat Amber mag los lopen in jullie woonkamer. Zo kan ze nog beter wennen aan jullie en haar omgeving. Ze boft maar met jullie. Soms zie je bij sommige mensen dat zo’n konijntje continu in een kooi zit zonder speelgoed helemaal niets te doen , zo zielig.
  Fijne dinsdag
  lieve groetjes
  lia.

 9. Prachtige serie!

  En dit dierenpark, lag in de voortuin van mijn ouders toen zij nog in Amersfoort woonden, we zouden er een keer naar toe gaan nog, maar dat is er niet van gekomen, niet met mij nog althans, dat gaat zeker nog wel een keertje gebeuren ooit.

  X

 10. Wauw, die vogels in de eerste foto! Wat een prachtige kleuren zeg. Ik zou willen dat ik die gewoon in het wild zou kunnen zien. Het meest kleurrijke in de Achterhoek is zo’n kiwigroene specht. Dan fiets ik altijd bijna tegen een boom van bewondering voor die vogel.

 11. Hallo Jacqueline en Ferry,
  Ik heb weer genoten van jullie prachtige foto’s.
  ken zowat al die vogels wel, zijn in africa geweest, en verder kijk ik veel naar natuur op TV
  die koopjes avonden zijn aan mij niet besteed, heb er ook geen fut voor.
  Wens jullie nog een mooie avond en een fijne midweek
  Liefs Marianne

 12. Ha luitjes,

  gelukt!
  Ik moest er wel iets ingewikkelds voor doen, maar uiteindelijk is het gelukt!
  Wat een prachtige dag hebben jullie gehad en die grote vogels… wat een kleuren: ik ben er helemaal weg van.

  Groetjes van Marlou

  1. Hi Marlou,

   Gelukt?! Weet je… we snappen geen m**r meer van. Want met zulke reacties (niet alleen jij dus…) kunnen we echt niet verder mee. Niemand verteld ons precies wat er nou eigenlijk aan de hand is. Het enige wat jullie vertellen aan ons is… ja probeer dit nou eens ons uit te leggen wat er werkelijk precies aan de hand is?? Dit geldt ook voor Hans, die steeds aan ons staat te vertellen dat de z’n eerste reactie in de spam zou zitten en dan z’n tweede reactie wel erop staat? Raar… want we kunnen hier niks terug van vinden. VERTEL ONS SVP WAT ER PRECIES AAN DE HAND IS, zodat we iets kunnen regelen of zelfs kunnen stoppen met bloggen. Want de meeste hebben hier geen problemen bij ons of wel soms? Kan het misschien aan je zelf liggen?

   Groetjes F&J

  2. Hi Marlou,

   Dank je wel voor je mail reactie. We hebben zojuist een ander themes template in gebruik genomen. Hopelijk zijn dan de problemen hiermee verholpen. Graag willen we alsnog een uitleg van je ontvangen. Dan kunnen we dit alsnog verder uitzoeken. Wanneer je tijd hiervoor heb. Nog een hele fijne dag gewenst.

   Groetjes van Ferry & Jacqueline.

 13. Nimmerzatten… Ik had daar dus echt nog nooit van gehoord! Het zijn wel aparte vogels met dat oranje. Al vind ik de gieren en dan speciaal de vale gier ook altijd wel mooi, alsof ze zo uit de tekenfilm zijn weggelopen. Verder vind ik het leuk dat jullie de schildpad van zo dichtbij hebben gefotografeerd, heel mooi zoals je hem ziet eten.
  Black Friday? Voor mij niet hoor… Die koopjes zijn leuk, als je echt iets nodig hebt. Meestal zijn het verleidelijke stunts die ik liever uit de weg ga😀
  Liefs,
  Lilian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *